Hävdade att svarta bör ledas av vita - döms för hets | Expo.se

Hävdade att svarta bör ledas av vita - döms för hets

Publicerad 2013-06-14 12:54

Nils-Erik Hennix hetsade på sin blogg. (Foto Rickard Nilsson/Bildbyrån)

Hovrätten fastslog på torsdagen den dom om hets mot folkgrupp som Hässleholms tingsrätt förra året utdömde mot den före detta partiledaren för Nationaldemokraterna Nils-Erik Hennix.

Domen gäller flera påståenden som Hennix skrev på sin blogg under 2011. Han skrev bland annat att ”araber har en grym stenålderskultur” och att ”zigenare har en parisiterande kultur”. Han skrev också att ”svarta avviker från andra genom sämre intelligens och bör leva i ett mer reglerat samhälle under vitt eller asiatiskt styre”.

Hennix menar att hans text inte ska falla under paragrafen om hets mot folkgrupp, då den i första hand riktade sig till partikamrater och meningsfränder. Han menar samtidigt att hans text är skriven i folkbildande syfte. Hovrätten anser dock att bloggen är öppen för alla att läsa.

Enligt domen refererar Hennix till en publikation av den kritiserade danske forskaren Helmuth Nyborg. Nyborg menar att det finns stora skillnader i intelligens mellan olika folkgrupper. Hennix hävdar att han bara har återgivit vad Nyborg redan skrivit.

Nils-Erik Hennix var mellan 2005 och 2006 ordförande för Nationaldemokraterna. Han har sedan dess anslutit sig till det nazistiska Svenskarnas parti.

Expo Idag har tidigare rapporterat om att Helmuth Nyborgs forskning även har fått spridning i andra sammanhang. Bland annat har den antimuslimska tidningen Dispatch International refererat till den. Dispatch International uppmärksammades i samband med att Sverigedemokraterna spred den som gratisbilaga i sin medlemstidning i slutet av 2012.

Hovrätten fastställde tingsrättens dom mot Hennix, det vill säga villkorlig dom och dagsböter.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons