Räknade med tusen deltagare – blev ett 30-tal | Expo.se

Annons

Räknade med tusen deltagare – blev ett 30-tal

Publicerad 2013-06-17 11:31

Den före detta sverigedemokraten Victoria Wärmler tågar från kungsträdgården mot riksdagen för att kräva regeringens avgång. (Foto Expo)

Utanför riksdagen samlades på söndagen ett 30-tal högerextremister för att kräva regeringens avgång. Initiativtagarna till manifestationen var Värmlandsgruppen. I fronten var representanter från Nationaldemokraterna och en före detta Sverigedemokrat.

Värmlandsgruppen leds av Victoria Wärmler, tidigare kommunpolitiker i Grums. Gruppen kallar sig politiskt obunden och menar att Sverige ”havererat” och att det råder ett åsiktsförtyck i landet. Tidigare har gruppen bland annat startat en namninsamling för en folkomröstning om invandringen. Vid söndagens demonstration krävde de regeringens avgång.

Inför demonstrationen uppgav gruppen att ett tusental visat sitt intresse för att delta. Men bara ett 30-tal sympatisörer dök upp.

– Vi vet inte varför vi blivit så få. Vi hade hoppats att folk skulle gjort som de lovat och dykt upp. Det är klart vi är besvikna, säger Wärmler till Expo Idag.

Ledande företrädare för Nationaldemokraterna deltog dock på manifestationen. Nationaldemokraternas partisekreterare Jimmy Windeskog stod i fronten med en svensk flagga. Vice partiledaren Anders Ankartjärn var en av två som höll tal. Huvudtalare var Bibbi Andersson från Värmlandsgruppen.

Wärmler uppger att alla som ville fick hålla tal.

– Stöder nazister vår sak så är de välkomna, säger Wärmler.

Förutom företrädare från Nationaldemokraterna så deltog representanter från den antimuslimska organisationen Swedish Defence League.

Inför manifestationen intervjuades Wärmler av nazistiska Svenskarnas partis nättidning. Tidigare har hon samarbetat med Svenskarnas parti. Förra året närvarade Daniel Höglund, dåvarande partiledare för Svenskarnas parti vid en protest som Wärmler anordnat i Grums.

Även inför söndagens demonstration har Wärmler haft kontakt med Svenskarnas parti. Wärmler menar dock att samarbetet skar sig i slutskedet.

– Det blev väldigt ilskna för att de inte fick dela ut flygblad i gruppen, säger Wärmler.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons