SD drabbas hårdast om partistödet dras in | Expo.se

SD drabbas hårdast om partistödet dras in

Publicerad 2013-06-05 14:22

Regeringen vill stoppa ekonomiskt stöd till partier med tomma stolar i kommunfullmäktige. Sverigedemokraterna förlorar mest på lagändringen.

Med 51 tomma stolar i totalt 35 kommuner är Sverigedemokraterna det parti som kommer att drabbas hårdast av den föreslagna lagändringen, som nu är på remiss hos lagrådet. Tillsammans har övriga partier bara åtta tomma stolar sammanlagt: Miljöpartiet har fem, Vänsterpartiet två och Kristdemokraterna en stol.

Förslaget har kritiserats av lokala SD-företrädare ute i landet, men partisekreterare Björn Söder säger till Sveriges Radios Ekot att partiet inte ska ta strid mot regeringens förslag. Han menar dock att pengarna behövs lokalt, även där det inte finns någon företrädare för partiet i fullmäktige.

Söder menar att regeringens förslag är riktat specifikt mot SD, något som avfärdas av biträdande finansminister Peter Norman:

– Vi har haft den här diskussionen tidigare, både med Ny Demokrati för 20 år sedan och med Miljöpartiet, så det här är ingenting som har med Sverigedemokraterna att göra, säger han till Ekot.

Flera kommuner har försökt att dra in stöd till SD på grund av att partiet inte lyckats fylla sina platser i fullmäktige, men då blivit tillrättavisade av domstol. Bland annat har Södertälje, Norrköping och Alvesta kommun fått ändra sina beslut sedan Kammarrätten slagit fast att det räcker att ett parti deltagit i kommunalvalet och fått en plats i fullmäktige för att det ska få partistöd.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons