SD röstade med oppositionen i KU | Expo.se

SD röstade med oppositionen i KU

Publicerad 2013-06-04 16:57

Jonas Åkerlund, vice partiledare och SD:s representant i konstitutionsutskottet. (Foto: Expo)

Sverigedemokraterna röstade med oppositionen i samtliga ärenden vid konstitutionsutskottets årliga granskning av regeringen, som offentliggjordes i dag.

I dag offentliggjordes KU:s årliga betänkande, där utskottet granskar regeringens och regeringskansliets tjänsteutövning. KU valde bland annat att pricka näringsminister Annie Lööf för att ha hindrat mediers granskning av näringsdepartementet.

I de flesta frågor fanns en tydlig politisk skiljelinje mellan regeringspartierna och den övriga oppositionen, vilket försatte SD:s representant, vice partiledaren Jonas Åkerlund, i en vågmästarroll. En roll han utnyttjade till att kritisera regeringen.

– Jag företräder ju ett oppositionsparti jag med. Men egentligen saknar det betydelse. Vad jag har försökt att titta på är vår uppgift. Den politiska debatten tar vi i kammaren. Här ska vi granska regeringen med anledning av konstitutionen, säger Åkerlund till Expo Idag.

Åkerlund menar att partiets linje i kammaren kan bli en annan, men vill inte gå in på enskilda frågor. Traditionellt har dock SD röstat med regeringen i de flesta voteringar i riksdagen.

Även om utskottets egentliga uppgift är att granska regeringen juridiskt, inte politiskt, blottlades djupa politiska sprickor under tisdagseftermiddagens presskonferens. KU:s ordförande Peter Eriksson (MP) kritiserades flera gånger av allianspartierna för partiskhet. Åkerlund säger att han är ”besviken”.

– Jag är förvånad också. Jag hade väntat mig bättre, ärligt talat. Den här typen av personangrepp inför ett medieuppbåd vet jag inte om jag varit med om förut, säger han.

Det uppdagades också att allianspartierna flera gånger försökt att ändra i beslutsunderlaget, något som är ovanligt i KU:s arbete.

SD reserverade sig i en fråga tillsammans med MP och V, den om landsbygdsminister Eskil Erlandssons styrning av Skogsstyrelsen. Frågan gäller huruvida Erlandsson gjort sig skyldig till ministerstyre när han ringde upp generaldirektören för Skogsstyrelsen gällande ett deltagande i en konferens.

– Ingen kan veta någonting. Men vi bör påpeka att det är skillnad på ett informellt samtal och då man i egenskap av minister mer eller mindre vill påverka generaldirektören i en viss riktning, säger Åkerlund.

Den konkreta kritiken av regeringen uteblev i den så kallade Saudiaffären, där FOI, Försvarets forskningsinstitut, via bulvanföretaget SSTI, fick i uppdrag att hantera en anläggning för pansarvärnsrobotar i Saudiarabien. KU konstaterar att det inte går att belägga att regeringen kände till upplägget, men menar att det är anmärkningsvärt att regeringen och dåvarande försvarsminister Sten Tolgfors inte visste mer. Regeringspartierna reserverade det sig i frågan.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons