Antimuslimska attacker ökar i Frankrike | Expo.se

Antimuslimska attacker ökar i Frankrike

Publicerad 2013-07-09 11:59

Antalet antimuslimska incidenter ökar dramatiskt i Frankrike, det visar en rapport från den franska kommittéen mot islamofobi.

Det var förra veckan som den franska organisationen CCIF presenterade sin årliga rapport över antimuslimska incidenter. Trenden är tydlig. Under 2012 registrerades 469 incidenter, att jämföra med 298 under 2011 och 188 under 2010. Enligt rapporten ökar antalet personattacker och kvinnor i slöja är särskilt utsatta. Samtidigt visar rapporten att antalet attacker mot moskéer nästan har fördubblats, 40 stycken, jämfört med året innan.

Samy Debah, ordförande för CCIF, menade under en presskonferens förra onsdagen att Marine Le Pen, partiledare för Front National, och andra politiker har gjort antimuslimsk retorik till en vardag i det franska samhället. Men det är inte bara det som är förklaringen den utsatta situationen som många franska muslimer vittnar om. Enligt rapporten övertolkas landets sekulära policy av byråkrater inom den offentliga servicen till den grad att muslimer med slöja nekas grundläggande rättigheter. De nekas bland annat dokument och muslimer som velat gifta sig borgerligt har blivit nekade.

Rapporten presenterades dagen efter att Europaparlamentet beslutade att lätta på Marine Le Pens juridiska immunitet. Beslutet innebär att hon nu kan dras inför rätta för ett uppmärksammat uttalande från 2010 då hon kallade muslimer som ber på gatan för ockupanter.

Uttalandet har väckt starka reaktioner bland muslimer i Frankrike och under onsdagens presskonferens hoppades Samy Debah att Marine Le Pen nu ska ställas inför rätta.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons