Nazister attackerade meningsmotståndare med yxa och kniv | Expo.se

Nazister attackerade meningsmotståndare med yxa och kniv

Publicerad 2013-07-12 10:05

[130712] Nazister från Svenskarnas parti attackerade under gårdagskvällen meningsmotståndare med yxa, påkar och andra tillhyggen. En person ska ha knivskurits och förts till sjukhus. En av de som deltog i attacken var partiledaren Stefan Jacobsson.

Svenskarnas parti samlades under gårdagen i Halmstad för ett möte för nya medlemmar och intresserade. Enligt Hallandsposten, som var på plats för att bevaka mötet, samlades partiets sympatisörer i närheten av järnvägsstationen. Efter att först ha lämnat platsen i bil kom flera personer senare tillbaka, parkerade, klev ur bilen och gick till attack mot en liten grupp meningsmotståndare som samlats i närheten av nazisternas samlingsplats. Gruppen ska enligt polisen i Halmstad tillhöra antifascistisk Aktion, AFA.

Inför ögonen på tågresenärer och pendlare gick nazisterna, enligt polisen, till attack med yxa, knogjärn, påk och kniv. En av dem var partiledaren Stefan Jacobsson. Enligt Hallandsposten var han beväpnad med ett ”påkliknande föremål”.

Under attacken blev en av meningsmotståndarna knivskuren.
– Personen är knivskuren i ena skuldran och vill inte samarbeta med oss. Han tillhör vänstergruppen, säger Johan Johansson, länsvakthavande befäl vid polisens ledningscentral i Halland till Aftonbladet.

Två personer är misstänkta för brott, men ingen är gripen.
– Det finns två misstänkta, men jag vet inte för vad. Men har man den här typen av tillhyggen på sig brukar det vara förberedelse till grov misshandel. Är det en person som knivskurit en annan är det en fullbordad grov misshandel, i normalfallet, säger Johan Johansson.

Svenskarnas parti skriver på sin hemsida att det var de själva som gick till attack. Enligt partiet kände man sig hotade av att meningsmotståndarna skanderade slagord och var på väg att maskera sig.

Stefan Jacobsson säger till Expo Idag att han inte vill kommentera händelsen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons