Rasistisk attack mot italiensk minister

Publicerad 2013-07-29 11:45

Italiens integrationsminister Cecile Kyenge utsattes på fredagen för en rasistisk attack. Bananer kastades mot henne i samband med att hon höll ett tal.

Cecile Kyenge från Demokratiska partiet har kongolesiskt ursprung och är Italiens första mörkhyande minister. Sedan hon april utnämndes till integrationsminister har hon utsatts för en rad rasistiska angrepp.

Den senaste händelsen skedde i fredags i samband med att hon höll ett tal. Några av åskådarna kastade då bananer mot henne. Kyenge skrev ironiskt på Twitter efter incidenten att det var ”slöseri med mat”. Polisen vet ännu inte vilka som ligger bakom bananattacken.

Flera ledande politiker har gått ut och tagit avstånd från händelsen. Bland annat sade sig miljöminister Andrea Orlando vara ”ytterst upprörd över detta usla tilltag”.

För ett par veckor sedan liknande en senator från partiet Lega Nord henne vid en orangutang. Tidigare har ett kommunalråd för partiet sagt att Kyenge borde våldtas för att förstå hur ”offer för brott som begåtts av invandrare känner, rapporterar The Guardian.

Strax innan bananincidenten i fredags satte medlemmar från högerextrema Forza Nuova ut skyltdockor insmorda i falskt blod nära platsen där Demokratiska partiet höll en manifestation. Det hela var en protest mot Kyenges förslag att personer som är födda på italiensk mark ska få medborgarskap

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här