SDU obekymrade över nazister på sina torgmöten

Publicerad 2013-07-03 17:36

Att Svenskarnas parti utnyttjar SDU:s torgmöten för att synas är ingenting som ungdomsförbundet reagerar emot. (Foto Expo)

(130703) Nazister från Svenskarnas parti har närvarat på de torgmöten som Sverigedemokratisk ungdom haft i Almedalen i Visby. När Expo Idag frågar ungdomsförbundets vice ordförande William Hahne vad han har för åsikt om nazistpartiet säger han att han ”inte har så bra koll på dem” och att han inte reagerar på att de närvarar på förbundets tillställningar.

Annons

Annons

Aktivister från Svenskarnas parti har satt upp bokbord, har torgmöten och delar ut flygblad för att värva medlemmar på Almedalen i Visby. Förutom på sina egna aktiviteter har nazisterna dykt upp på sverigedemokratiska tillställningar. När partiledare Jimmie Åkesson höll sitt tal i måndags delade Svenskarnas parti ut flygblad bland publiken och försökte rekrytera sverigedemokrater.


 william hahne SDU:s vice ordförande William Hahne (Foto Expo)

Även på Sverigedemokratisk ungdoms två torgmöten har nazisterna närvarat. På onsdagens torgmöte var Svenskarnas partis ledare Stefan Jacobsson på plats och aktivister iklädda t-shirts med Svenskarnas partis logga ställde upp sig bredvid SDU:arna. Att nazisterna manifesterar sig på Sverigedemokratisk ungdoms torgmöten är dock inget som stör ungdomsförbundets vice ordförande William Hahne.

– Jag har ingen åsikt om vilka som står och lyssnar. Det kan vara socialdemokrater och moderater. Alla möjliga folk. Vi åsiktsregistrerar inte folk och portar dem för deras politiska åsikter, säger han.

Stör det dig inte att de är här för att sprida sina åsikter?


– Det är tusentals här som sprider sina budskap. Vi har inte ensamrätt att stå här.

Så du reagerar inte på det?

– Nej.

På frågan om vad han har för åsikt om Svenskarnas parti svarar Hahne:

– Jag har inte så bra koll på dem.

Svenskarnas parti har länge haft en strategi att försöka värva över sverigedemokrater. I flera kommuner har det lyckats och på så sätt tillskansat sig mandat.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.