Svp-ledare utreds för attack | Expo.se

Svp-ledare utreds för attack

Publicerad 2013-07-16 10:36

Polisen utreder Svenskarnas partis attack mot meningsmotståndare i Halmstad förra veckan. Än så länge finns inga misstänkta. En av de inblandade i attacken var Svenskarnas partis ledare Stefan Jacobsson.
– Om man har varit inblandad direkt kan vi inte säga nu. Som det ser ut nu kan det röra sig om allt ifrån förberedelse till misshandel till ingenting, säger polisens utredningschef Carl Hedberg.

Polisen har sedan attacken förra veckan haft svårt att samla in nya vittnesmål från händelsen. Vänstergruppen som attackerades av Svenskarnas parti har inte velat prata med polisen. Dessutom har polisens vädjan om att få tågresenärer och andra som var på plats gett magert resultat.

- Just nu får förlita oss på de vittnesmål som vi har fått in. Dessutom har vi beslagtagit mobiltelefoner för att se om det är någon som filmat händelsen, säger Carl Hedberg.

Polisen arbetar nu med att skapa sig en klar bild av händelseförloppet. Flera personer hördes på plats. Sedan dess har ingen tagits in för förhör. Några saker står enligt Carl Hedberg klart.
¬– Vår tolkning är att det inte är slump att de här grupperna är på samma plats vid samma tidpunkt. Vi har landat i att Svenskarnas parti kom till platsen i syfte att ha ett möte, när de kommer till platsen finns det ett antal personer från motståndarsidan. Där sker det någon form av konfrontation. Det slutar med att de som råkar mest illa ut är från vänstersidan.

Polisen har också beslagtagit flera tillhyggen. Enligt polisen tillhör de inte bara Svenskarnas parti.
– Båda sidor har haft tillhyggen, men om båda sidor har använt tillhyggen vet vi inte.

Det har tidigare rapporterats om att en person blivit knivskuren i samband med attacken. Polisen utreder nu också ett fall av misshandel. Båda offren tillhör det som polisen beskriver som ”någon form av vänsterautonom grupp”.

Svenskarnas parti skriver på sin hemsida att det var de själva som gick till attack. Enligt partiet kände man sig hotade av att meningsmotståndarna skanderade slagord och var på väg att maskera sig. Sedan det framkommit att Stefan Jacobsson var delaktig i attacken har även han gett sin bild. Det påkliknande föremål som han sågs använda är enligt honom ett arbetsredskap som han hade med sig för att han kom direkt från jobbet till mötet.

”Jag behövde som tur är aldrig använda det mot någon, utan det räckte med att skrika och vifta med det, samt att ytterligare personer ur vårt sällskap klev fram, redo att försvara yttrandefriheten, för att avbryta deras anfall mot oss och få dem att skingra sig”, säger Jacobsson på Svenskarnas parti hemsida.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons