Varg Vikerns släpps | Expo.se

Varg Vikerns släpps

Publicerad 2013-07-19 09:10

Den norske musikern och högerextremisten Varg Vikernes släpptes under torsdagen av fransk polis. Åklagaren kunde inte hitta tillräckliga bevis för att Vikernes skulle ha planerat en massaker.

Det var på tisdagen som den franska säkerhetstjänsten grep Varg Vikernes och hans fru i morgonräd på parets gård i centrala Frankrike.
Enligt uppgifter i fransk media ska polisen ha hittat fem vapen på gården, alla lagligt inköpta av Vikernes fru som har vapenlicens.

Den ökände norske högerextremisten Varg Vikernes har hållits under upp sikt av den franska säkerhetstjänsten sedan han kom till landet. Bland annat har han dragit uppmärksamhet till sig genom rasistiska och våldsförhärligande texter på hans två sajter på nätet. När polisen fick information om att hans fru dessutom köpt vapen valde polisen att slå till.

Men efter husrannsakan i veckan finns det nu alltså inte tillräckliga bevis för åklagaren att hålla kvar Vikernes.
– Mot bakgrund av de fakta som lagts fram är steget väldigt långt till ett eventuellt terrordåd, säger Vikernes advokat Julien Freyssinet till RTL.

Vikernes har tidigare dömts till fängelse i 21 år för att ha knivmördat en bandmedlem, samt anlagt ett antal kyrkobränder.
2009 släpptes han fri efter att ha suttit 16 år i fängelse.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons