Ask på möte efter slöjupprop

Publicerad 2013-08-20 17:30

Flera kvinnor däribland toppolitiker bar på måndagen slöja för att protestera mot hatbrott. Det var efter en debattartikel i Aftonbladet som manifestationen tog fart. Den har uppmärksammats internationellt och initiativtagarna har varit på möte med justitieminister Beatrice Ask.

I lördags attackerades en gravid kvinna i 20-års åldern med slöja i Farsta. Hennes huvud dunkades mot en bil tills hon förlorade medvetandet. Enligt vittnesuppgifter ryckte gärningsmannen även bort kvinnans slöja. Polisen utreder hatbrott.

Händelsen har väckt avsky och flera opinionsbildare publicerade i söndags en debattartikel i Aftonbladet som uppmanade kvinnor att i solidaritet sätta på sig en slöja.

”Kvinnan i Farsta är inte ensam om att ha attackerats på detta vis. Hon är en av många muslimska kvinnor som utsatts för liknande händelser under de senaste åren”, står det bland annat i debattartikeln.

Artikelförfattarna krävde även att Beatrice Ask ska vidta åtgärder ”för att säkerställa att svenska muslimska kvinnor garanteras rätten till personlig säkerhet och religionsfrihet, utan att utsättas för verbala och fysiska attacker i det offentliga rummet. ”

Initiativet har fått stöd. Bland annat från Miljöpartiets språkrör Åsa Romson, socialdemokratiska riksdagsledamoten Veronica Palm och Feministiskt initiativ. Initiativet har även uppmärksammats internationellt, rapporterar Dagens Nyheter.

Det har även riktats kritik mot hijabuppropet. Bland annat hävdar den feministiska muslimska debattören Hanna Gadban till Aftonbladet att slöjan står för kvinnoförtryck. Även högerextremister har försökt ge sig in i debatten på sociala medier och på sina propaganda sajter. Nazistiska Svenskarnas parti talar om en påstådd ”islamisering”. Avpixlat ifrågasätter att brottet mot den gravida kvinna som misshandlats handlar om ett hatbrott och kallar islamofobi för ett ”hittepåbegrepp”.

På tisdagen var initiativtagarna till uppropet på möte med Beatrice Ask. På mötet lämnades en kravlista över till justitieministern. Bland annat att regeringen ska tillsätta en kommission som kartlägger hur stort problemet med hatbrott mot muslimska kvinnor är och att det utifrån det tas fram en åtgärdsplan.

– Mötet i sig gav inget utan vi ser det som något som kan leda till förändringar, säger Foujan Rouzbeh, som är en av initiativtagarna till hijabuppropet, till Dagens Nyheter.

Hijabuppropet kommer att fortsätta i olika former, bland annat planeras en slöjvandring i Stockholm på fredag.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.