Asylstafetten nådde sin slutdestination

Publicerad 2013-08-16 17:53

I över 70 mil har de vandrat för att lyfta frågan om flyktingarnas situation i Sverige och Europa och för en human flyktingpolitik. Resan började i Malmö den 14 juli och avslutades på fredagen i Stockholm.

Hundratals personer samlades på Medborgarplatsen i centrala Stockholm för att uppmärksamma Asylstafettens målgång, efter en 33 dagar lång promenad. Från scenen bjöds det på dans, musik och vittnesmål från papperslösa och asylsökande om hur det är att leva med oro och väntan på besked.

En av dem som har gått hela vägen från Malmö till Stockholm är Abbas Ahmadi. Han lämnade Afghanistan för sex år sedan och har sedan dess levt på flykt i Europa. Under perioder har han gömt sig från myndigheterna. Nu väntar han på att hans ansökan om asyl ska behandlas.

– Jag önskar bara att jag och andra flyktingar ska få ett vanligt liv. Ett liv vi längtar efter. Men nu skickas vi tillbaka till Afghanistan, Iran eller Somalia. Jag hoppas att asylpolitiken ska ändras, säger Abbas Ahmadi till Expo Idag.

Asylstafetten har fått stöd av ett flertal organisationer och huvudfinansiärer är Svenska Postkodlotteriet, Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner, Lunds Missionssällskap, Svenska kyrkan Malmö och Ung och Aktiv i Europa.

För Abbas Ahmadi har den långa promenaden tillsammans med de andra i Asylstafetten sedan start varit en positiv upplevelse.

– Det har varit bra. Fantastiskt faktiskt. Tack till alla som anslutit efter vägen och de som hjälpt till med allt möjligt. Vi har fått mycket stöd och träffat många nya vänner.

För Masoud, Zaher, som varit en av de drivande bakom Asylstafetten, blev det ingen målgång. Han tvingades avbryta färden i förtid. För några dagar sen fick han besked om att han efter sju år i Sverige ska utvisas till Afghanistan, rapporterar Sveriges Radio.

Under lördagen anordnas det i anslutning till Asylstafetten seminarier på ABF-huset i Stockholm.

Ny utbildning om radikalislamism

Nu lanserar vi vår nya utbildning om radikalislamism. Boka en föreläsning innan 15/3 så får du 20 procents rabatt på ordinarie pris.