Högerextrem partiledare på "fredsuppdrag" i Syrien | Expo.se

Annons

Högerextrem partiledare på "fredsuppdrag" i Syrien

Publicerad 2013-08-30 10:26

British National Partys partiledare på en nazistdemonstration i Stockholm i 2011. (Foto Expo)

Partiledaren för det högerextrema partiet British National Party Nick Griffin uppger att han är i Syrien på ett ”fredsuppdrag”. Griffin har tidigare varit i Syrien på inbjudan från regimen.

På torsdagen försökte Storbritanniens premiärminister David Cameron övertyga det brittiska parlamentet om att delta i en militär aktion mot Syrien. Parlamentet gick dock emot honom. Samtidigt befann sig den högerextrema partiledaren, Nick Griffin, för British National Party i Syrien, rapporterar Express. Griffin meddelar på Twitter att han är i Syrien för att ”hindra ett krig och förhandla om fred”. På en bild på BNP:s hemsida poserar Nick Griffin med Jihad Allaham, talman i det syriska parlamentet.

BNP hävdar att David Cameron avfärdar det engelska folket och gör ”exakt det som bankcheferna kräver.” De parlamentsledamöter som ställer sig bakom en militärintervention i Syrien kommer ställas till svars för krigsbrott, skriver partiet.

Griffin var även i juni i Syrien, inbjuden av regimen, då med följe av parlamentsledamöter från högerextrema partier i Belgien, Ryssland och Polen.

Även i Sverige har högerextremister stött den Syriska regimen. Nationaldemokraternas partiledare Marc Abramsson har uttryckt stöd i ett debattinlägg i Södertäljes Länstidning. I november förra året planerade en delegation av svenska högerextremister en resa till Syrien för att delta i strider. Resan blev dock aldrig av.

Även Nordisk Ungdom ställer sig bakom den syriska regimen. De menar att det pågår en invasion av landet och att USA kommer att ”agera flygvapen för al-Qaida” om de går in i landet.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons