Kristna kopter attackeras i Egypten | Expo.se

Kristna kopter attackeras i Egypten

Publicerad 2013-08-15 16:38

Efter att Egyptens president Mohammed Mursi avsatts av militären har våldet eskalerat mot den kristna minoriteten kopter. Efter gårdagens våldsamma tillslag mot Mursi-anhängare runt om i landet har hämndaktioner riktats mot kopter.

Oroligheterna i Egypten har slagit hårt mot den kristna minoriteten kopter som länge varit en utsatt grupp i Egypten. Sveriges Radio rapporterar att minst 16 kyrkor bränts och plundrats i landet under onsdagens oroligheter. En siffra som Katherine Cash, religionsfrihetsexpert på Svenska missionsrådet och som följer utvecklingen i Egypten menar är ännu högre.

– Vi har sett rapporter om attacker mot 45 namngivna kyrkor och 11 kristna institutioner under gårdagen. Det handlar om flera typer av attacker, säger Katherine Cash .

Sekteristiskt våld har länge varit ett problem i Egypten och har i perioder blossat upp.

– Kyrkor blev ibland utsatta för attacker redan innan Hosni Mubarak avsattes 2011. Efter Mubarak avsattes skedde en ökning med ytterligare en ökning efter att Mursi avsatts. Men nivån på attacker igår saknar motstycke, säger Cash.

Den koptiska påven Tawadros II har ställt in alla sina mässor i rädsla för attacker och befinner sig på hemlig plats på grund av mordhot. The Financial Times rapporterar att 16 människorättsgrupper varnat för den ökade hetsen mot kristna. Kopter har fått skulden av en del islamister för att ha drivit på att Mursi avsattes.

– I slutet på juli uttalade de koptiska, evangeliska, ortodoxa och katolska kyrkorna sitt stöd för militärens uppmaningar till demonstrationer mot Mursi. Kyrkorna har haft en tydlig politisk linje och det vi ser nu är hämndaktioner, säger Cash.

Tawadros II stod också på podiet den 3 juli tillsammans med religiösa muslimska ledare och politiker när försvarsministern Abdel Fattah al-Sisi meddelade att de avsatt Mohammed Mursi.

Cash illustrerar hur kopter beskyllts för att Mursi avsatts med ett flygblad som delats ut i staden Minya, där en mobb på tusentals personer förra veckan plundrade koptiska hem, efter ett bråk mellan en kopt och en muslim. Minst 18 människor skadades, rapporterar Financial Times.

– I Minya distribuerades ett flygblad med varningar för attacker mot säkerhetsbyggnader, allmänna byggnader, kyrkor och poliser. Kopter kopplas tätt ihop med makten, säger Cash.

– Enligt tidningen Egypt Independent distribuerade den islamistiska rörelsen Nedal flygblad i Minya den 2 augusti. Flygbladen varnade för attacker mot säkerhetsbyggnader, allmänna byggnader, kyrkor och poliser om pro-Mursi demonstrationerna Kairo skingrades med våld. Tolv kyrkor i Minya attackerades igår, säger Cash.

– Kopterna är inte ensamma syndabockar. Men det är en synlig minoritet med tydliga byggnader. I och med att kyrkan haft en tydlig politisk linje så har minoriteten blivit ännu mer sårbar, fortsätter hon.

Amnesty beräknar att sju kopter dödats de senaste månaderna.

”Vi är oroliga för att dessa attacker sker i tillstånd av laglöshet med säkerhetsstyrkor som passivt står och tittar på när människor dödas och deras egendomar plundras”, säger Diane Eltahwy på Amnesty International till BBC.

Vilka som är skyldiga till attackerna är inte entydigt.

– Det rör sig om Mursi-anhängare av något slag men det finns väldigt många olika Mursi-anhängare, det finns de som tagit avstånd från allt våld. Så det är fel att enbart säga Mursi-anhängare och dra alla över en kam, säger Cash.

Protesterande Mursi-anhängare brutalt nedslagna

Det var i onsdags som egyptiska säkerhetsstyrkor brutalt slog till mot protestläger med Mursi-anhängare i Kairo. Det egyptiska hälsoministeriet uppgav på torsdagen att 525 personer dödats i samband med aktionerna, rapporterar the Guardian. Den Egyptiska regimen har även infört ett månadslångt utegångsförbud.

Vita husets pressekreterare Josh Earnest manar till återhållsamhet och fördömde även det införda utegångsförbudet.

– Världen ser på, sade han på en presskonferens på onsdagen.

Även EU har uttryckt oro.

– Konfrontation och våld är inte vägen framåt för att lösa viktiga politiska frågor. Jag beklagar dödstalen, alla skadade och förstörelsen i Kairo och andra platser i Egypten, skriver EU:s utrikeschef Catherine Ashton i ett uttalande.

FN instämmer i fördömandena och generalsekretare Ban Ki-Moon kräver en inkluderande försoningsprocess.

Även Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt fördömer våldet.

– Vi kan inte ha ett militärstyre. Det här måste övergå i ett civilt styre och man måste återgå till en process för att förbereda demokratiska val, sa Fredrik Reinfeldt efter ett regeringssammanträde på torsdagen, rapporterar Dagens Nyheter.

Den egyptiska interimsregeringen försvarar sitt agerande trots de starka fördömanden och antalet dödsoffer. Premiärminister Hazem Beblaw kallar tillslagen för ”nödvändiga för att skapa stabilitet”. Han hyllade även säkerhetsstyrkornas ingripande.

Trots att de protesterande i stort varit fredliga, enligt the Guardian, hävdade inrikesministern Mohamed Ibrahim att de hotat den ”nationella säkerheten, uppviglat till våld och torterat och mördat människor”.

Vice premiärministern, Mohamed ElBaradei, avgick dock på onsdagen i protest mot interimregeringens aktion.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons