Regeringen ökar anslagen till insatser mot rasism

Publicerad 2013-08-28 09:37

Integrationsminister Erik Ullenhag säger att det är viktigt speciellt fokusera på den utbredda islamofobins i samhället. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. (Foto David Lagerlöf/Expo)

Regeringen avsätter mer pengar till kampen mot främlingsfientlighet i 2014 års budget. Det handlar om 20 miljoner under perioden 2014 och 2017.

”Olika minoriteter såsom judar, muslimer, romer och afrosvenskar utsätts fortfarande för främlingsfientlighet och intolerans”, skriver regeringen i en promemoria.

Regeringen vill se ytterligare satsningar i skolan.

– Jag blir ibland bekymrad över en minskad kunskap kring Förintelsen eller folkmord i modern tid, som på Balkan. Det bästa sättet att möta fördomar är genom ökad kunskap, och vi måste våga ta den här diskussionen i skolan, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP), rapporterar Svenska Dagbladet.

Regeringen har genomfört ett utbildningsprojekt i Malmö för att motverka islamofobi och antisemitism. Ullenhag menar att islamofobi är något som det måste fokuseras på de närmaste åren.

– Det finns väldigt mycket fördomar mot islam och muslimer, där vi långsiktigt behöver ta debatten om den väldigt enkla frågan, att människor ska behandlas som människor, säger han.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.