SD-kandidat skriver i Nationell Idag | Expo.se

Annons

SD-kandidat skriver i Nationell Idag

Publicerad 2013-08-28 15:18

Axel W Karlsson, ersättare för Sverigedemokraterna i Kyrkomötet skriver i Nationell Idag. (Foto Expo)

Sverigedemokraterna krävde på en pressträff om sin kyrkopolitik att Svenska Kyrkan har nolltolerans när det gäller samverkan med ”antidemokratiska rörelser”. Samtidigt låter partiet Axel W Karlsson kandidera i valet som flera gånger varit i sammanhang som partiet betecknar som extrema. Han skriver bland annat i senaste numret av Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag.

 sd kyrkovalet Julia Kronlid (SD) och Mattias Karlsson (SD) talar om partiets kyrkopolitik.(Foto Hampus Andersson/Expo)

Sverigedemokraterna höll på onsdagen en pressträff där de presenterade sitt valmanifest inför kyrkovalet. Riksdagsledamoten Mattias Karlsson som är ansvarig för Sverigedemokraternas manifest poängterade att Svenska kyrkan måste införa ”nolltolerans mot kyrklig samverkan med vänsterextrema grupper och andra våldsbejakande antidemokratiska rörelser”.

– Det kanske är inte så välkänt men det har skett samröre mellan antidemokratiska rörelser och då framförallt med den autonoma vänstern. Kyrkan har varit framgångsrik mot högerextremister och nazister och det tycker vi är lysande, men tyvärr så har man inte varit lika konsekvent när det gäller andra antidemokratiska grupperingar, sa Mattias Karlsson.

Sverigedemokraterna låter dock Axel W Karlsson kandidera i kyrkovalet trots att han flera gånger uppmärksammats för ha förekommit i kretsar som Sverigedemokraterna själva beskrivit som extrema. I senaste numret av Nationell Idag skriver Axel W Karlsson om kyrkovalet och hur han ser på Svenska kyrkans roll i samhället. Sverigedemokraterna har distanserat sig från Nationaldemokraterna och partisekreterare Björn Söder har kallat partiet för ”kryptonazister”.

Axel W Karlsson skriver kritiskt i tidningen om att västvärlden i vår tid ”omtolkat kristendomen till en slags allmän kosmopolitisk ideologi helt i harmoni med EU:s strävanden” och hänvisar till bibelcitat om att ”Gud skapat alla folk och fastställt gränser inom vilka de skall bo”

Mattias Karlsson säger till Expo Idag att det kommer som en nyhet att Axel W Karlsson skrivit för Nationell Idag.

Hur rimmar Axel W Karlssons artiklar med ert krav på att kyrkan inte ska ha samröre med antidemokratiska grupperingar?

– Jag tycker inte att sverigedemokrater ska skriva i sådana sammanhang. Men sedan beror det också på vad man skriver, säger Mattias Karlsson.

Men kan ni ha kandidater som är i de sammanhangen?


– Jag får återkomma till det. Nu har jag bara dina uppgifter att gå på. Men jag tycker absolut inte att sverigedemokrater ska medverka i den typen av sammanhang.

Gäller er så kallade nolltolerans även för era kyrkopolitiker?


– Nolltolerans mot extremism och antidemokratiska åsikter gäller alltid, säger han.

Sverigedemokraterna har tidigare uttalat sig om Axel W Karlsson. I april skrev han en artikel i Nya Tider som drivs av Nationell Idags tidigare redaktion och gamla uteslutna Sverigedemokrater. Då sade Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund till Expo Idag som svar på frågan om det kommer få några konsekvenser:

– Du lär märka om det får det.

2011 uppmärksammades Axel W Karlsson när han var på ett seminarium som anordnats av Identitär idé. Bland talarna på mötet var ökända antisemiter och högerextremister. Karlsson har hävdat att han var där i egenskap av präst och journalist för att träffa människor.

Expo Idag har sökt Axel W Karlsson för en kommentar.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons