Svenska vänsterpolitiker attackerades av milismän | Expo.se

Svenska vänsterpolitiker attackerades av milismän

Publicerad 2013-08-21 15:00

En vänsterpartist från Husby utanför Stockholm dödades på onsdagsmorgonen i Somalia. Politikern dödades när FN-soldater attackerades av en milis som tros tillhöra islamistiska Al Shabaab, uppger tidningen Norra sidans webupplaga. Även Vänsterpartiets gruppledare i Stockholm skottskadades vid attacken.

Det var på onsdagsmorgonen som en milisgrupp som enligt uppgift ska ha tillhört den islamistiska grupperingen Al Shabaab attackerade FN-soldater i Somalia. I attacken dödades den svenska politikern från Husby som var i Somalia för att starta ett demokratiprojekt och Vänsterpartiets gruppledare Ann-Margarethe Livh skottskadades. SVT rapporterar att attacken kan ha varit ett kidnappningsförsök.

Dödsfallet har bekräftats av den dödade vänsterpartistens familj, uppger Norra sidans webupplaga. Utrikesdepartementet kan till Expo Idag bara bekräfta att en svensk kvinna skottskadats.

– Vad vi kan bekräfta är att en svensk kvinna skottskadats i Mogadishu. Hon befinner sig på afrikanska unionens sjukhus. Sveriges ambassadör i Somalia har varit i kontakt med henne och man är just nu på gång med medicinsk transport till Kenya, uppger Utrikesdepartementet.

Hur allvarligt skadad är hon?

– Hon är skottskadad men hon har själv talat med Sveriges ambassadör.

Vet ni något om att en politiker från Husby ska ha dödats?

– Det kan vi ännu inte bekräfta. Omständigheterna är oklara och vi håller på att undersöka. Men jag kan inte bekräfta mer, uppger Utrikesdepartementet.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons