Tamerlan Tsarnaev hade högerextrem litteratur

Publicerad 2013-08-05 09:44

Enligt en BBC-dokumentär om Boston-bombningen ägde en av bröderna högerextrem och konspiratorisk litteratur.

Den äldre av de två bröderna som misstänks för bombdådet mot Boston maraton, Tamerlan Tsarnaev, och som i april dödades i en skottlossning med polisen, prenumererade på vit makt-publikationer. Han ska även haft material i sin ägo som driver idén att den amerikanska regeringen stod bakom såväl terrordådet mot World Trade Center 11 september 2001 och bombdådet mot en federal kontorsbyggnad i Oklahoma City1995, det visar BBC Panorama som sänds i kväll, rapporterar BBC News.

Enligt vad som framkommer i dokumentären så läste bröderna radikala islamistsajter innan bombdådet mot Boston maraton den 15 april.

Bröderna utvandrade till USA 2002 och 2003 från Dagestan, en rysk delrepublik som gränsar till det separatistiska Tjetjenien. Enligt de uppgifter som framkommit ska Tamerlan Tsarnaev ha varit pådrivande till bombdådet. Enligt BBC-dokumentären ska även brödernas mamma ha haft en roll i deras radikalisering, någon som hon förnekar.

Enligt en vän till Tamerlan Tsarnaev ska han ha radikaliserats i samband med att hans boxningskarriär gick om intet då han saknade amerikanskt medborgarskap.

Brödern, Dzhokhar Tsarnaev, är misstänkt för inblandning i dådet. Han riskerar livstids fängelse eller dödsstraff om han fälls.

Ny utbildning om radikalislamism

Nu lanserar vi vår nya utbildning om radikalislamism. Boka en föreläsning innan 15/3 så får du 20 procents rabatt på ordinarie pris.