Antirasistiskt budskap inför riksmötets öppnande | Expo.se

Antirasistiskt budskap inför riksmötets öppnande

Publicerad 2013-09-18 15:24

På tisdagens gudstjänst för riksmötets öppnande predikades det mot rasism och för öppenhet mot andra kulturer. Domprosten Hans Ulfvebrand är kritisk mot Sverigedemokraternas valframgång i kyrkovalet och betonar att kyrkan fortfarande ska arbeta för allas mänskliga rättigheter.

I Storkyrkan i Stockholm satt politiker från alla riksdagspartier, en och annan gäst och pressen samlade. Den årliga gudstjänsten för riksmötets öppnande började med att några fotografer försökte fånga den bästa vinkeln. Det knarrade på golvet av deras fotsteg, trots att ”mjuka sulor på skorna” rekommenderats. Det är en gammal kyrka, en av Stockholms äldsta. De första delarna byggdes redan år 1306. Jimmie Åkessons plats var bredvid den berömda statyn St Göran och draken, en symbol för kamp mot ondska. Rasistiska och nazistiska kommentarer, avhopp, uteslutningar och en järnrörsskandal har fläckat Sverigedemokraterna sedan riksdagsinträdet 2010. Trots skandalerna har partiet haft framgång. Senast i kyrkovalet då man lyckades fördubbla antalet mandat i kyrkomötet.

- Det får vi ta på allvar. Som vi sa i gudstjänsten idag så ska det så långt det står i mänsklig makt föras samtal. Vi kommer att föra det samtal och ta debatten, säger domprost Hans Ulfvebrand, som var med och ledde gårdagens gudstjänst, till Expo Idag.

Kyrkan har tidigare kritiserats av SD när olika religioner har representerats i samband med Riksmötets öppnande. Både en rabbin och imam har funnits på plats har deltagit i gudstjänster.

I år läste ungdomar från Fryshuset religiösa texter från kristendom, judendom, islam, sikhism och buddhism. De är med i det interreligiösa projektet ”Tillsammans för Sverige” som Hans Ulfvebrand var med och startade 2010.

- Jag tror att den som är trygg i sin egen tradition inte har problem med att visa öppenhet mot andra traditioner. Det finns ingen religion som inte är kulturellt betingat. Även den kristna trons uttryck är olika men själva kärnan är densamma, säger Hans Ulfvebrand.

Gudstjänsten varvar vartannat år mellan ett interreligiöst tema respektive ett ekumeniskt tema. ”Det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor”, predikades det på riksdagens öppnande 2010. Dåvarande biskop Eva Brunne hann inte avsluta sin predikan innan Jimmie Åkesson, iklädd i Blekinges folkdräkt, följt av sina kollegor demonstrativt lämnade gudstjänsten.

Kyrkan markerade även i år, med temat mångfald och alla människors lika värde, sitt ställningstagande mot rasism. Författaren Sigrid Kahles tal med fokus på mänskliga rättigheter och religiös tolerans med respekt för ”varandras personliga tro, eller otro, eller förnekelse av tro” möttes med höga applåder i kyrkan.

- Det är viktigare med mänskliga möten än religiösa gränser. Det största av allt är ju att älska sin nästa som sig själv. Alla religiösa traditioner har det budskapet och det är det vi ska fokusera på för först och främst, säger Hans Ulfvebrand.

De flesta uppskattade gudstjänsten i storkyrkan. Riksdagsledamot för Sverigedemokraterna Mattias Karlsson var dock av en annan åsikt. Han sammanfattade på Twitter den 40-minuter långa gudstjänsten:

”Storkyrkan: PK-sektens naiva & skenheliga hyllning till sin egen godhet och vidsynthet blir mer tragikomisk för varje år.”


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons