Bunkern håller SDU levande | Expo.se
Analys

Bunkern håller SDU levande

Publicerad 2013-09-06 16:36

I helgen håller Sverigedemokratisk ungdom sin förbundskongress. Med all sannolikhet kommer den sittande ordföranden Gustav Kasselstrand utan problem bli omvald. Det trots moderpartiets försök att få bort honom och strypa ungdomsförbundets ekonomi.

Sverigedemokraterna har inte lyckats komma åt Gustav Kasselstrands grepp över ungdomsförbundet. Istället har de gett sig på ungdomsförbundets ekonomi som varit ansträngd.

SDU har misslyckats med sina ansökningar till ungdomsstyrelsen om bidrag de senaste två åren. Moderpartiet har tidigare pumpat in pengar i ungdomsförbundet. Det stoppades dock efter att partiet misslyckades med byta ut Gustav Kasselstrand som ordförande i SDU på förbundskongressen 2012

Kasselstrand tvingades i oktober förra året skicka ut ett tiggarbrev till kommunföreningarna i Sverigedemokraterna för att rädda ekonomin. Ungdomsförbundet har fått respons från den falang de tillhör. Den så kallade bunkerfalangen.

Inför årets förbundskongress gick SDU ut med ett tack till de som finansierat dem. Tacklistan visade att det är de föreningar som traditionellt stått nära bunkerfalangen som donerat pengar.

Mest stöd har SDU fått från SD Göteborg som leds av riksdagsledamoten och den före detta partiledaren Mikael Jansson.

Även distriktet Dalarna och Västmanland som är bidragsgivare utmärker sig. I mars tog partiveteraner över distriktet i vad som beskrivits som kuppliknande former. Just nu utreds styrelsen av Sverigedemokraterna centralt.

Att moderpartiet inte ger sitt ungdomsförbund ekonomiskt stöd, i motsats till alla andra riksdagspartier, utan att det är frivilliga lokalföreningar som håller liv i SDU:s ekonomi, kan förstås av flera händelser.

Sverigedemokratisk ungdom publicerade en debattartikel i Aftonbladet 2011. Den väckte en slumrande björn i Sverigedemokraterna och gav nytt bränsle åt en pågående falangstrid inom partiet.

Gustav Kasselstrand är skolad hos Sverigedemokraterna i Göteborg där partiets tidigare partiledare Mikael Jansson har sitt fäste. Bunkerfalangen har ännu inte kommit över att de i en bitter partiledarstrid förlorade partiet till Jimmie Åkesson och hans anhängare.

När Gustav Kasselstrand och SDU:s viceordförande William Hahne stack ut hakan med sin debattartikel och krävde att moderpartiet skulle ta ställning för en palestinsk stat, ska det ses som en styrkemanifestation från bunkern.

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth rasade och jämförde ungdomsförbundets retorik med Nationalsocialistisk fronts. Partiets pressekreterare Martin Kinnunen sa att han var ”förbryllad” över debattartikeln.

Men kritiken inom Sverigedemokraterna var inte samstämmig. Sverigedemokraterna i Göteborg gav SDU sitt stöd. Den nu uteslutne gruppledaren i Västra Götalandsregionen Patrik Ehn skrev på Twitter:

”Idag är jag SDU:are! Bra ställningstagande”

Patrik Ehn var tills han uteslöts ur partiet en centralperson inom Sverigedemokraternas bunkerfalang.

Sverigedemokraterna centralt svarade dock på debattartikeln genom att sparka Sverigedemokratisk ungdoms vice ordförande William Hahne från sin position som pressekreterare.

Sverigedemokratisk ungdom, påhejad av bunkern, slutade inte utmana moderpartiet trots dess starka reaktion. Sverigedemokraterna centralt försökte kuppa bort Gustav Kasselstrand från ungdomsförbundet genom att utmana honom om ordförandeskapet på den förra partikongressen.

De lät Paula Bieler, politisk sekreterare för Mattias Karlsson, som är en av Jimmie Åkessons närmaste män, bli Kasselstrands motkandidat. Samtidigt inleddes en offentlig kritikerstorm från de få SDU-distrikt som motsatte sig Kasselstrand. SDU Syd gick ut med att de inte känner något förtroende för honom.

Oppositionen mot Kasselstrand visade sig dock vara svag. En förkrossande majoritet valde om honom på en stormig förbundskongress. Som omvald fick han dock aldrig höra något traditionellt gratulationsstal från partisekreterare Björn Söder, vilket är brukligt när man blir ordförande i ungdomsförbundet.

Det kalla kriget mellan ungdomsförbundet och Sverigedemokraterna har fortsatt. Efter järnrörskandalen i november förra året, när Erik Almqvist uppmanades att lämna partiet, riktade Kasselstrand i en debattartikel på Dagens Nyheter skarp kritik mot Åkesson. Hans ledaregenskaper ifrågasattes.

Efter den debattartikeln förlorade Gustav Kasselstrand sin anställning hos partiet på grund av ”bristande lojalitet”.

Gustav Kasselstrands nästa mål är Sveriges riksdag. Bakom sig har han ett enat ungdomsförbund, som skriker efter militärpoliser, som öppet samarbetar med europeiska fascistpartier och som rycker på axlarna när nazister i Svenskarnas parti ställer sig bredvid dem på manifestationer. Det är i detta förbund som Sverigedemokraternas framtid finns.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons