Demonstrationer i flera länder mot antihomolagar

Publicerad 2013-09-04 17:02

Tusentals demonstranter samlades igår på Londons gator för att protestera mot Rysslands kränkningar mot hbt-rättigheter. Den brittiske premiärministern gav sitt stöd till protesterna. Även i Stockholm uppmärksammades Rysslands diskriminerande lagstiftning.

Demonstrationen i England började från Whitehall, den brittiska regeringsdistriktet och slutade vid Downing street. Demonstranterna protesterade mot Rysslands lag som förbjuder offentligt uttryck för så kallade icke-traditionella sexuella relationer riktade mot omyndiga. Lagen mot homosexuell propaganda har sedan det antogs i juni kritiserats hårt för att det strider mot mänskliga rättigheter.

Liknande demonstrationer hölls i 33 städer i 20 länder. I Stockholm protesterade ett femtiotal utanför Rysslands konsulat. Syftet med demonstrationerna var att få G20-ledarna att påverka Putin i frågan. Den brittiska utrikesdepartementet bekräftade för Peter Tatchell, en av initiativtagarna till demonstrationen, att premiärministern David Cameroon kommer att väcka frågan på kommande G20-mötet.

G20 mötet kommer att hållas i Sankt Petersburg på torsdagen.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.