Fejkad nyhet om en misshandlad bäbis utreds

Publicerad 2013-09-04 10:44

En nyhet om ett misshandlat nyfött barn har cirkulerat på sociala medier i England. Den publicerades först på en högerextrem sajt. Nyheten har visat sig vara påhittad. Polisen utreder om det kan vara rasistiska motiv bakom publiceringen.

Enligt ”nyheten” ska ett spädbarn ha fått utstå slag på ansiktet och blivit kastad mot en vägg, av en ung asiatisk man. Nyheten publicerades först på sida som har anknytning till högerextrema grupper och har länkats runt sedan dess. I artikeln fanns en bild på ett skört spädbarn, en bild som tidigare använts vid en namninsamling mot barnmisshandel. I artikeln fanns även ett citat från en polis. Kommentaren var hämtad från ett tidigare, riktigt, fall från 2005 där en tiomånaders-baby, precis som i påståendet nu , mottagit slag i ansiktet och bröstet. Skillnaden var dock att gärningsmannen då var en ung full engelsk man, rapporterar The Northern Echo.

Högerextrema grupper tog igår på sin sida avstånd från nyheten. Den antimuslimska organisationen The English Defence League bad på sin facebooksida läsarna att vänligt notera att nyheten var falsk och att den inte borde länkas vidare.

Polisen undersöker nu om uppkomsten av den falska nyheten var rasistiskt motiverad och om någon åtgärd kan vidtas.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.