Flera gripna efter nazistaktion i Umeå

Publicerad 2013-09-09 08:55

Två aktivister i Svenska motståndsrörelsen greps i samband med en demonstration i Umeå i lördags. Polisen upprättade flera anmälningar gällande bland annat hets mot folkgrupp och brott mot knivlagen.

Ett 20-tal aktivister i nazistiska Svenska motståndsrörelsen dök upp på Rådhustorget i samtidigt som det genomfördes en gala för utsatta i Umeå. Spontana motdemonstrationer utbröt på plats. Polisen ingrep med pepparsprej mot nazisterna som använde fanor som vapen, rapporterar Dagens Nyheter. Aktivister gjorde även nazisthälsningar.

Polisen avbröt manifestationen och visiterade samtliga aktivister. Polisen fann vapen i form av knivliknande föremål. Två män greps misstänkta för förberedelse till grov misshandel. Flera greps för våldsamt upplopp. Anmälningar har även upprättats gällande hets mot folkgrupp och brott mot knivlagen.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.