Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det borgerliga blocket, där Fremskrittpartiet ingår, fick en majoritet på 52, 3 procent, Høyre får 48 mandat och Frp 29 mandat. För att bilda majoritet behöver partierna få med sig Kristelig Folkepartis 10 mandat respektive Venstres 9 mandat.

Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen betonade att partiet kommer att vara tuffa i regeringsförhandlingarna.

- Det är mycket ansvar i det, men vi har sagt i hela valkampanjen att vi ska sätta ett ordentligt fotavtryck och vi har sagt till väljarna att det är viktigt att vi får ett genomslag, sade hon på gårdagens valvaka.

Høyres framgång markerade även ett slut för Jens Stoltenbergs åtta år som statsminister. Hans Arbeiderparti är dock, med sina drygt 30 procents stöd, fortfarande det största enskilda partiet. Stoltenberg meddelade att han kommer att avgå efter att statsbudgeten har lagts fram, rapporterar TT.

- Det här har jag väntat länge på att säga. Och jag har länge sett fram emot att säga: Hej då, Jens!, inledde Siv Jensen partiets valvaka med.

Trots FRP:s förhandlingsposition har partiet backat sedan valet 2009. Det innebär att det inte får en dominerande ställning i en borgerlig regering.

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder har ställt sig positiv till Frp:s eventuella intåg i en norsk regeringen.

- Jag ser inga bekymmer för vår del med att vi skulle klumpas ihop med Fremskrittspartiet. Vi delar inte alla politiska ståndpunkter. I framtiden skulle det kunna vara intressant att samarbeta mer när det gäller de frågor där vi delar ståndpunkt, säger Björn Söder, sa han till Expressen igår.

Från FRP:s håll är man dock upprörd över att ens jämföras med Sverigedemokraterna.

- Fremskrittspartiet har mer gemensam politik med Folkpartiet och Moderaterna. Vi kommer inte att ha någon kontakt med Sverigedemokraterna, sa Siv Jensen tidigare till Expressen.

Ämnen i artikeln