Nazist utesluts ur Hyresgästföreningen | Expo.se

Nazist utesluts ur Hyresgästföreningen

Publicerad 2013-09-03 10:37

En ledande aktivist i Svenska motståndsrörelsen har uteslutits ur Hyresgästföreningen i Västra Sverige. Förbundsstyrelsen har slagit fast att en nazistisk ideologi inte är förenlig med förbundets stadgar.

– Dessutom antog Hyresgästföreningens senaste stämma en motion om att det är viktigt att bekämpa rasism och främlingsfientlighet, säger Henrik Nilsson som är talesperson för Hyresgästföreningen i Västsverige till Hem & Hyra.

Beslutet att utesluta nazisten som är lokalledare i Svenska motståndsrörelsen, grundades bland annat på ett tidigare beslut av Hyresgästföreningen. 2000 uteslöts den lokala ledaren i Örebro för Nationalsocialistisk front med motiveringen att det inte är förenligt med Hyresgästföreningens värdegrund att vara ”medlem i, eller aktivt verka för en organisation som är antidemokratisk, rasistisk eller våldsbenägen.”.

Aktivisten som uteslutits hotar i ett uttalande på Svenska motståndsrörelsens hemsida dem som ligger bakom Hyresgästföreningens beslut.

– Jävlas de så kan jag jävlas tillbaka, det ska de vara säkra på. Jag tycker att de bör se över sin syn på yttrandefriheten. När dagen kommer, för det gör den, kommer det vara ombytta roller. Då kanske de har glömt, men inte jag, säger han.

Han skriver även i kommentarsfältet i anslutning till artikeln.

”Skäms göra jag inte. Har jag för avsikt att hota någon kommer denne att få reda på det. ’Förtäckta hot’ är inte min grej…”.

Svenska motståndsrörelsen är en nazistorganisation som flera gånger gett sig på och misshandlat meningsmotståndare. Deras aktivister uppmanas att beväpna sig i samband med manifestationer. I mars dömdes en aktivist i organisation för ett mord i Vallentuna. Ytterligare en aktivist som fortfarande är på fri fot, misstänks för inblandning i mordet.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons