NPD backar i tyska valet

Publicerad 2013-09-23 13:17

NPD:s partiledare och representant i delstaten Sachsens landsdag Holger Apfel. Här på en demonstration mot Islam i Bochum augusti 2012. (Foto: Roland Geisheimer/attenzione)

Extremhögern tappar röster. Det högerextrema partiet NPD gick något bakåt i söndagens val till den tyska förbundsdagen. Men de tre etablerade högerextrema partierna lockade ändå fler än 600 000 väljare eller 1,6 procent.

Enligt preliminära valresultat nådde NPD störst framgång i delstater i det forna DDR. Partiet har sedan tidigare representanter i två delstatsparlament - Sachsen och Mecklenburg-Vorpommern.
 

Fakta valet

  • Varje röstberättigad har två röster: ”första” där man röstar direkt på kandidater i sin valkrets, ”andra” där man röstar på partiernas vallistor som de har i de olika delstaterna.
  • Det är ”andra” som mest avgör styrkeförhållandena i Förbundsdagen men för balansens skull finns ”överhängsmandat” och ”utjämningsmandat”.

I valet till den tyska förbundsdagen 2009 fick NPD sammanlagt 768.442 röster eller 1,8 procent av de så kallade Erststimmen (”förstaröster”) och något mindre av Zweitstimmen (”andraröster).

I söndagens val fick NPD enligt det preliminära valresultatet 634.842 ”förstaröster” eller 1,5 procent, en tillbakagång med 0,3 procent, och 560.660 ”andraröster” eller 1,3 procent (-0,2).

Valresultatet visar enligt tyska experter att NPD inte tappat så värst många väljare till uppstickaren och anti-euro-partiet ”Alternative für Deutschland” som förutspåtts.

Även för det andra högerextrema partiet, Die Republikaner (REP) blev valet en besvikelse. Partiet, som betecknar sig som högerkonservativt och som bildades 1983 av avhoppare från CSU i München, backade med 0,2 procent jämfört med valet för fyra år sedan.

REP fick 27.279 så kallade ”förstaröster” och 91.660 så kallade ”andraröster” (en tillbakagång med 0,2 procent).

Det tredje ”etablerade” högerextrema partiet Die Rechte ställde bara upp i den folkrika delstaten Nordrhein-Westfalen och fick där endast 2.288 röster. Partiet ställde inte upp i valet för fyra år sedan.

På NPD:s hemsida jublade man över stora lokala framgångar i mindre valkretsar där partiet i ett fall ska ha uppnått hela 22 procent av väljarkåren och blivit det andra största partiet.

I delstaten Hessen hävdar NPD att man nått 1,1 procent av väljarna vilket skulle berättiga partiet till statliga valrörelsebidrag.

I valkretsen Berlin-Hellersdorf fick NPD enligt hemsidan 10,2 procent av rösterna i en enskild vallokal.

I delstaterna i det forna Västtyskland hamnade NPD mellan 0,6 proven i Hamburg och 1,7 procent i Saarland. I delstaterna i forna DDR pendlade NPD mellan 1,5 procent och 3,3 procent. Den största förlusten noterades i Sachsen (-0,7 procent) och i Mecklenburg-Vorpommern (-0,5 procent), just de två delstater där partiet är representerat i delstatsparlamentet.

Bäst gick det för NPD i Thüringen (3,2 procent) som har delstatsval 2014.

Att NPD kom över 1-procentsspärren innebär att partiet kan inkassera runt 1,9 miljoner euro i partibidrag för de kommande fyra åren. Frågan är barra om och när bidraget kommer att betalas ut eftersom NPD i år drabbats av bidragsstopp på grund av alltför kreativ bokföring.

NPD:s partichef Holger Apfel hade på måndagseftermiddagen ännu inte kommenterat partiets tillbakagång.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.