Polisen för register över romer | Expo.se

Polisen för register över romer

Publicerad 2013-09-23 08:43

Svensk polis har upprättat ett olagligt register med namnet "kringresande" som innehåller uppgifter om 4029 romer. Över tusen av de registrerade är ostraffade barn, avslöjar Dagens Nyheter.

I det polisregister som upprättats i Lund finns uppgifter om släktband över romer. Över en fjärdel av de som registrerats är barn. Det yngsta är endast två år. Romerna har förts
in i polisregister trots att de inte begått några olagliga handlingar.

De som förts in i polisens mapp ”kringresande” och i den sökbara filen ”total” är alla antingen romer eller har ett förhållande med en rom. Filen skapades 2012, men Dagens Nyheter skriver att insamlingen av personmaterial sannolikt pågått under längre tid.

Enligt Dagens Nyheter har registret hanterats av polismyndigheten i Skåne, men Rikskriminalen i Stockholm, länskriminalen i Skåne och kriminalunderrättelsetjänster i flera städer ska haft tillgång till det.

Polisen har varit förtegen om registret som av flera experter beskrivits som rättsvidrigt. Polisen får inte föra register på grundval av etniskt ursprung.

Lars Förstell, informationsdirektör på Skånepolisen uppger nu till Svenska Dagbladet att de hittat registret och att han tror att en enskild polisman ligger bakom det.

– Det är olagligt. Det måste rapporteras och en särskild utredning inledas, säger han.

Människor som hamnat i registret har reagerat starkt på uppgifterna. Erland Kaldaras ordförande för Romska ungdomsförbundet i Malmö finns i polisens register.

– Det känns som dubbelmoral nu. Att regeringen säger att vi romer ska vara fullt inkluderade i det svenska samhället år 2032. Samtidigt som staten har ett särskilt romskt register och för in spädbarn som inte ens kan gå, säger han till Dagens Nyheter.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons