Romsk förening anmäler polisen | Expo.se

Romsk förening anmäler polisen

Publicerad 2013-09-25 17:22

Med anledning av Skånepolisens registrering av romer har nu polismyndigheterna i Skåne samt Västra Götaland polisanmälts. Föreningen Kulturgruppen för resandefolket som ligger bakom anmälan vill få det utrett i vilken omfattning romer blivit föremål för olaglig registrering.

Kulturgruppen för resandefolket lämnade in anmälan till polisen i Västra Götaland på onsdagen. Föreningen vill få omfattningen av registreringen utredd och vilka av föreningens egna medlemmar som finns med i registret. Föreningen vill också ha ett klargörande om i vilken omfattning registreringen delats inom och utanför polismyndigheter.

- Romer har varit trakasserade i 700 år men det fortsätter än. Det har ju redan visats sig vara dåligt att registrera grupper på grund av etnisk tillhörighet men likväl sker det än idag, säger Fritz Rosendahl, vice ordförande för föreningen Kulturgruppen för resandefolket till Expo Idag.

Han köper inte att registret har utförts för att kartlägga kriminella grupper och att det skulle handla om en analysfil som polisen hävdar.

- De har ju brottsregistret och det förklarar inte alla ostraffade som är med i registret. Jag tror knappast att en tvååring har begått kriminella handlingar, säger han.

Registret utreds för närvarande av säkerhets- och integritetsskyddsnämnden som verkar under justitiedepartementet. Nämnden kommer bland annat granska om registreringen bryter mot polisdatalagen som bland annat säger att personuppgifter inte får ”behandlas enbart på vad som är känt om personens ras eller etniska ursprung…”

- Som sagt, det här har hänt förr. Myndigheter måste lära sig att ta ansvar någon gång, säger Rosendahl.

Rättelse: I den första versionen av artikeln framgick det att Fritz Rosendahl är ordförande i föreningen Kulturgruppen för resandefolket. Korrekt är att han är vice ordförande i föreningen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons