Sannfinländare vill slopa hets mot folkgrupp

Publicerad 2013-09-11 09:10

Den sannfinländske riksdagsledamoten Jussi Halla-Aho vill skrota lagen om hets mot folkgrupp. Han har själv tidigare dömts för brottet (Expo)

Den hetsdömde sannfinländske riksdagsledamoten Jussi Halla-Aho har meddelat att han ska skicka in en motion om att avkriminalisera hets mot folkgrupp. Ett liknande förslag skapade nyligen debatt när Samlingspartiets ungdomsförbund lyfte fram det.

2012 fastslog Högsta domstolen att Jussi Halla-Aho gjort sig skyldig till brott mot trosfriden och hets mot folkgrupp. I ett pressmeddelande skriver Halla-Aho att han planerar att lägga en motion där de båda brotten avkriminaliseras. Han menar att lagarna är luddiga och används för att kväva ”kritiska åsikter om invandring”. Brott mot trosfrid hävdar Halla-Aho mest ”skyddar islam”, rapporterar Hufvudstadsbladet.

Tidigare har Samlingspartiets ungdomsförbund krävt att lagen om hets mot folkgrupp ska slopas. De fick kalla handen. Samlingspartiets partiledare statsminister Jyrki Katainen skrev på Facebook att en ”människas värdighet inte kan kompromissas och deras integritet bör skyddas med ord och handlingar”, rapporterar Hufvudstadsbladet.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.