SD lägger locket på om Bojerud | Expo.se

Annons

SD lägger locket på om Bojerud

Publicerad 2013-09-20 17:06

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Stellan Bojerud har uppmärksammats efter att han uttryckt tacksamhet gentemot nazistiska Svenskarnas parti. Sverigedemokraterna har sagt att de ska kontakta riksdagsledamoten för att få klarhet i var han står. Men nu lägger partiet locket på.

– Vi kommenterar inte Bojerud, säger Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen när Expo Idag frågar om de kontaktat Bojerud.

Dagen efter att nazistiska Svenskarnas parti hållit en manifestation i centrala Stockholm skrev Stellan Bojerud på Twitter.

”Jag ser att ni genomfört många aktiviteter till stöd för det svenska folket. Det är mycket bra.”

Till Aftonbladet utvecklade Bojerud sitt resonemang. Han sade att han inte ställde sig bakom nazistdemonstrationen. Men att han är positiv till att det ”gjort uttalanden om att de stödjer Sverige och svenskarna.”

Svenskarnas parti beskriver svenskar som en ” mängd stammar som har slagit sig samman”.

”I grund och botten är vi exakt samma människor som för tusen år sedan brukade samma jord. Det är samma gener och samma blod.”, skriver de på sin hemsida.

Stellan Bojerud twittrade även och han är ”uttalad antinazist” och:

”Tack! Vi måste kämpa för att få tillbaka vårt gamla Sverige. Landet vi föddes i. Nu sålt till utrikes folk.”

I måndags sa sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen till Expo Idag angående partiets reaktion på Bojeruds utspel:

– Vi får helt enkelt avvakta tills vi får möjlighet att prata med honom. Det är besvärligt att vi inte kunnat göra det ännu. Vi hoppas vi får kontakt med honom under dagen sedan får vi se hur vi ska tolka det som har sagts, säger Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen.

Stellan Bojerud har ännu inte visat sig i riksdagen och nu har partiet lagt locket på.

– Det finns personliga aspekter vad gäller hälsa som gör att vi inte vill kommentera detta, säger Kinnunen.

Men apropå det han har sagt. Kan han vara kvar i partiet?

– Vi har inga kommentarer, säger Kinnunen.

Tidigare har Stellan Bojerud uppmärksammats för att ha lyft fram rasteorier på sin blogg. Han listade 2012 flera invandrargruppers påstådda IQ. Siffrorna kommer från Richard Lynn som sitter i Pioneer Fund, en stiftelse som den antirasistiska människorättsorganisationen Southern Poverty Law Center listar som en hatgrupp. Stiftelsen bildades 1937 med syfte att ”förbättra den vita rasen”. Bojerud kallade siffrorna ”lätt suspekta”, men tillade i en intervju med Expo Idag att om Lynns rasteorier skulle stämma så ”kan det förklara en del fenomen”.

Stellan Bojerud har även kommenterat en artikel på Svenskarnas partis nättidning där han hävdade att thailändare har en ”bristande förmåga att tåla alkohol”. Han har också skrivit i Avpixlats kommentarsfält att:

”Indonesier är asiater och som sådana vanligtvis fredligt sinnade. MENA-muslimer är av ett helt annat slag.”


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons