Sju gripna i anti-muslimsk marsch

Publicerad 2013-09-02 16:31

Oroligt när den antimuslimska organisationen English Defence League demonstrerade i South Shields. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle (Foto Expo)

Högerextrema grupper protestmarscherade mot islam genom South Shields, ett område med stor muslimsk befolkning. Marschen möttes av protester från stadsborna och anti-fascistiska grupper.

De antimuslimska organisationerna English Defense League, EDL, och North East Infidels, NEI, höll igår en protestmarsch mot den ”radikala islamismens intrång i icke-muslimers liv.” Polisen separerade de 350 EDL-demonstranterna från cirka 100 motdemonstranter och protesterande stadsbor. Polisen grep sju av EDL:s demonstranter för brott mot den allmänna ordningen, rapporterar Chronicle live.

EDL titulerar sig själva som förespråkare för mänskliga rättigheter och har flera gånger genomfört demonstrationer genom områden där många muslimer bor. Ofta med våld som följd.

Ledningen för EDL har varit i Sverige. Förra året deltog bland andra dess ledare Tommy Robinson, vars verkliga namn är Stephen Yaxley-Lennon, tillsammans med ledande personer i den så kallade counterjihad-miljön på en demonstration i Stockholm.

Robinson har även planerat en ny resa till Sverige efter en inbjudan från den antimuslimska föreningen Tryckfrihetssällskapet. De hade bokat Folkets hus i Malmö för ett möte i september. När det kom till Folkets hus kännedom att EDL skulle dit avbokade de dock lokalerna.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.