Svårt förhandlingsläge i Norge | Expo.se

Annons

Analys

Svårt förhandlingsläge i Norge

Publicerad 2013-09-10 12:16

Det står nu klart att det blir ett regeringsskifte i Norge. De borgliga partierna fick en klar majoritet, och den socialdemokratiske statsministern Jens Stoltenberg meddelade att han och hans rödgröna regering avgår efter åtta år vid makten.

Stoltenberg och hans Arbeiderparti blev det största partiet i stortinget, men inte tillräckligt stora för att sätta stopp för de borgliga partierna, av vilka det konservativa Höyre med partiledare Erna Solberg är det klart största.

Det högerpopulistiska Fremskrittspartiet, som fick 22,9 procent av rösterna i valet 2009, var det partiet som minskade mest, ned till 16,3 procent. Fremskrittspartiet riksdagsgrupp reduceras därmed till 29 ledamöter från 41.

De borgerliga partierna har enats om att bilda regering om det visar sig vara möjligt. Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti och Venstre (som i Norge är det liberala partiet) ska mötas i regeringsförhandlingar.

Utgången av förhandlingarna är helt öppen. Det är ett stort avstånd mellan Venstre och Kristelig Folkeparti på den ena sidan och Fremskrittspartiet på den andra. Särskilt stort är avståndet när det kommer till asylpolitik, skattefrågor, välfärd och skola.

Fremskrittspartiet lanserade under valkampanjen vad det kallade en hållbar invandringspolitik. Förslaget hade tagits fram med hjälp av den antimuslimska organisationen Human Rights Service och innehöll en rad radikala förslag.

Band annat vill de skrota dagens flyktingkonvention, skapa asylmottagningar i Asien och Afrika, begränsa antalet flyktingar till Norge till totalt 3000 om året och låsa in asylsökande i stängda läger. Dessutom vill partiet införa krav på 10-års bosättning i Norge för att få medborgarskap. Partiet vill även försämra rätten att få bosätta sig i Norge genom giftermål så att endast ett fåtal kommer få den möjligheten varje år.

Det är inte mycket som tyder på att Fremskrittspartiet kommer att få igenom dessa eller andra av sina extrema förslag. Det kommer nog de andra borgliga partierna att förhindra om inte annat med hänsyn till Norges internationella rykte. För Fremskrittspartiet handlar förslagen väl så mycket om positionering som att få igenom andra förslag som inte är lika genomgripande.

För Höyres Erna Solberg kan utmaningarna bli enorma när hon ska förena två partier som står för en mer öppen asylpolitik än den som hittills rådigt under den rödgröna regeringen med ett populistiskt, trots att de förlorat 6,6 procent i väljarstöd, självsäkert och aggressivt Fremskrittsparti.

Det är inte självklart att det blir en fyra-partis regering. Utslaget kan lika gärna bli en regering med Höyre och Fremskrittspartiet där Venstre och Kristelig Folkeparti är parlamentariskt stöd, eller en ren Höyreregering.

Fremskrittspartiet har å sin sida gått ut med att de inte tänker stödja en regering de själva inte sitter i, vilket innebär att en minoritetsregering med Höyre kommer sitta osäkert. Efter åtta år med en majoritetsregering är det alltså dukat för fyra år av osäkerhet och regeringskonstellationer som i bästa fall kommer att vara minst sagt spända och i värsta fall högst osäkra.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons