Tusentals Umeåbor demonstrerade mot nazism | Expo.se

Tusentals Umeåbor demonstrerade mot nazism

Publicerad 2013-09-10 16:02

I Umeå protesterade över 3000 mot nazism. Några dagar tidigare hade aktivister i nazistiska Svenska motståndsrörelsen ställt till bråk i staden.

Facebookeventet ”Umebor mot nazism” skapades som en reaktion mot SMR:s torgmöte i lördags. Antalet anhängare ökade snabbt och snart hade över 3000 visat sitt stöd till en manifestation mot nazism. Igår fyllde också 3000 demonstranter rådhustorget i centrala Umeå där även tal hölls. Byggnadsmännen avbröt smattrandet från betongborren från byggnationerna bredvid för att talarna skulle höras lättare.

- Inga nazister på våra gator, ropade demonstranterna på torget.

Lördagseftermiddagen innan var det istället SMR:s demonstranter som hördes samtidigt som en gala mot sociala utsatta pågick. Fanor och skyltar med organisationens symbol vajade och flygblad med nazistiska budskap delades ut. Många gjorde Hitlerhälsningar och är nu misstänkta för hets mot folkgrupp. Ett hundratal umeåbor samlades för att protestera mot SMR:s aktivister.

På grund av den stora risken för konfrontationer med allmänheten förde polisen nazisterna till en mer avlägsen plats. Vid kroppsvisiteringen beslagtog polisen flera knivliknande föremål.

- Det var som om en bomb hade släppts. Det kändes så overkligt, det var verkligen främmande för mig, sa Peder Westerberg, en av talarna på måndagens manifestation mot nazism om att Svenska motståndsrörelsen dykt upp i staden.

Det var inte första gången SMR verkade i Umeå. Anhängare har tidigare jagat personer som rivit ner deras propaganda och hotat Arbetarpartiets kontor. Gruppen har annars varit ganska overksam i Umeå. De flesta av demonstranterna var från Stockholmsregionen.

Det är inte heller första gången Umeåbor tydligt tar avstånd från rasism.

- Här har de ingen chans att demonstrera utan att vi kommer att stå emot. Vi är inte toleranta mot nazister och rasister. Det finns ingen chans att de kan få fäste här, säger Westerberg.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons