Våldsamt när nazister demonstrerade i Stockholm | Expo.se

Våldsamt när nazister demonstrerade i Stockholm

Publicerad 2013-09-14 20:25

Nazisterna i Svenskarnas parti hade kraftsamlat för demonstrationen i centrala Stockholm men uppslutningen blev dålig. Istället möttes de av stora protester och demonstrationen blev delvis våldsam.

Nazisterna hade kallat till en manifestation som inledning till sin kampanj ”Tusentals år av svenskhet – bryt inte våra blågula band”. Demonstrationen är även partiets startskott inför valåret. Ett tiotal från nazistorganisationen Svenska Motståndsrörelsen deltog även på manifestationen.

Inför demonstrationen sade Svenskarnas partis ledare Stefan Jacobsson till en nazistisk nättidning att han hoppades på att detta skulle vara den ”största manifestationen partiet arrangerat”.

Svenskarnas parti hade även organiserat resor för sina medlemmar från en rad orter för att få dem till manifestationen.

Partiet lyckades dock endast samla omkring 180 personer, vilket var mindre än partiets första maj demonstration. Mångdubbelt större motdemonstrationer hölls för att visa missnöje mot Svenskarnas parti.

”Vi är miljoner fler än er”, stod det på ett plakat som en motdemonstrant höll.
 

 svp
Svenskarnas parti inkapslade av polis som motar motdemonstranterna framför sig. Foto: Expo

Svenskarnas parti samlades på Humlegården. När talen inleddes strömmade motdemonstranter till platsen, med vuvuzelor och de skanderade ”Inga nazister på våra gator”. Det dröjde dock inte länge innan åtta till tio aktivister från Svenskarnas Parti gjorde en rusning in i motdemonstranternas led. Polisen lyckades snabbt få bort nazisterna.

Anders Ärleskog, vice partiledare för Svenskarnas parti talade om att det är ”galenskap att påstå att vem som helst kan bli svensk”. Han lämnade över ordet till Daniel Spansk som sitter som politisk vilde i Nykvarns kommunfullmäktige på Nationaldemokraternas mandat. Han hävdade att skaran nazister på plats visade att ”svenskar är lika verkliga som japaner”. Spansk berättade även att han har valloner i sin släkt och att detta visar att även de vars släkt kommit till Sverige för flera generationer sedan kan ”assimileras” och bli svenskar. Spansk menade att han ”stack ut hakan”, när han hävdade detta.

– Men man kan inte bli svensk under sin livstid. Det kan ta fyra fem generationer innan den slutgiltiga produkten, sade han.

Daniel Spansk talade även i konspiratoriska termer om att Sverige ska göra sig ”fri från den globala penningmakten”. Svenskarnas partis företrädare återkommer ofta till påståendet om en global sammansvärjning som kontrollerar ekonomin. I partiets propaganda har denna ”makt” pekats ut som judar. I partiets flygblad illustreras bankväsendet med davidsstjärnor. Även i partiets radiosändningar pekas judarna ut.

Partiledare Stefan Jacobsson fokuserade i sitt tal på att de som han betraktar som svenskar måste föda fler barn.

– Det handlar om ett fantastiskt folk. För att inte våra blågula band ska brytas måste demografin förändras, sade han.

I talet krävde han beslutsfattarnas och mediernas avgång, som han menar har fått ”folket att lida”.

Efter talen ställde nazisterna upp på led för att marschera genom staden. Genast utbröt orolighet och aktivister försökte göra en rusning mot motdemonstranterna. Marschvägen gick långsamt framåt medan Svenskarnas partis deltagare skrek ”Håll gatan fri för Sveriges framtid” och ”Sverige åt svenskarna”. Flera gånger blev det sammandrabbningar. Motdemonstranter kastade knallsmällare, vattenballonger och fyrverkeripjäser mot nazisterna, som i sin tur kastade andra föremål tillbaka.

Genom centrala staden där Svenskarnas parti tågade samlades hundratals motdemonstranter för att protestera. Från hus kastades ägg på nazisterna, och deras väg kantades av högljutt missnöje.

Svenskarnas parti avslutade demonstrationen i Observatorielunden med ett tal av Ludvig Delin. Talet dränktes av burop. Efter demonstrationen slussades partianhängarna bort av polisen.

Polisen uppger att 28 personer avvisades eller omhändertogs under dagen. Totalt greps åtta varav två för misshandel.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons