60 skadade efter attack mot Pridefestival

Publicerad 2013-10-21 09:55

Tumult utbröt i Montenegro när omkring 1500 personer protesterade mot en Pridefestival. Stenar och molotovcocktails kastades mot polis som svarade med tårgas.

Omkring 150 pridedeltagare tågade genom Montenegros huvudstad Podgorica på söndagen och möttes av stora protester. Polisen tvingades bilda en mur runt pridedeltagarna för att skydda dem. Tumult utbröt när, vad polisen beskriver som grupper av huliganer försökte bryta igenom polisens kedja för att attackera pridedeltagare. Polisen grep ungefär 60 motdemonstranter och lika många uppges ha skadats, varav 20 poliser. Efter Pridetåget evakuerades aktivisterna till en säker plats. Organisatören bakom Pridetåget, Danijel Kalezic, ser manifestationen som en framgång trots oroligheterna.

– Från och med idag är hbt-personer inte längre osynliga i Montenegro. Gatorna tillhör oss också, säger han till Associated Press.

I juli skedde en liknande homofobisk hatattack mot ett tåg med hbt-aktivister i staden Budva i Montenegro.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.