Antiromskt parti invalt i Tjeckien | Expo.se

Antiromskt parti invalt i Tjeckien

Publicerad 2013-10-31 17:30

Som väntat blev Socialdemokratiska CSSD Tjeckiens största parti i lördagens parlamentsval. Valet innebär även ett framsteg för det populistiska partiet Ano och det öppet anti- romska partiet Úsvit. Populistpartierna planerar nu ett samarbete.

Tjeckiens ekonomi och politik har den senaste tiden präglats av svår kris. Tjeckien har sedan 2011 befunnit sig i recession. Dessutom kollapsade den förra regeringen i juni 2011 sedan det uppdagades att premiärministern var inblandad i en korruptions- och spionskandal. Fredagens val lämnade därmed ett tomrum- som delvis har fyllts av populistiska partier.

Det högerpopulistiska partiet Úsvit přímé demokracie klarade femprocentsspärren och klev med sina sju procent in i underhuset i det tjeckiska parlamentet. Partiet grundades i maj 2013 av den 41-årige affärsmannen Tomio Okamura. Okamura har öppet propagerat hårt mot landets romer men hävdar att han med sitt tjeckisk-japanska ursprung omöjligen kan vara rasist.

- Som vuxen har jag inte längre dessa problem. Från egen personlig erfarenhet så ser jag inte att det är nynazisternas, tjeckernas eller turkarnas fel att zigenare uppfattas nedsättande. Det är först och främst romers eget fel.

Okamura tycker att romerna borde lämna Tjeckien och bilda ett eget land.

- Zigenarna borde väcka sina eliter, förena sig, och försöka att bilda en egen stat. Varje nation har rätt till självbestämmande och därför bör Tjeckien demokratiskt stödja deras emigration till det land från vilket deras förfäder först kom från, det vill säga, helst tillbaka till en av delstaterna i Indien, rapporterar Romea.cz

Úsvit tros ha vunnit över väljare från Arbetarpartiet för social rättvisa, DSSS, som i valet endast fick 0.86 procent. DSSS är efterträdare till det högerextrema partiet DS. Högsta förvaltningsdomstolen upplöste i februari 2010 DS på grund av partiets främlingsfientlighet, homfobi och rasism.

- Úsvits framgång var en mycket obehaglig överraskning för mig. Jag trodde in i sista stunden att ett mirakel skulle hända och att de inte inte skulle vinna 5 procent av rösterna, sa Jarmila Balážová talesperson i den romska föreningen ROMEA.

Ytterligare ett populistiskt parti klarade femprocentsspärren. Ano fick nästan 19 procent av rösterna och med det endast tre mandat färre än Socialdemokraterna som fick 50. Ano betyder ja på tjeckiska och är akronym för ”Missnöjda Medborgares Aktion”.

Missnöjespartiet grundades 2011 av mångmiljardären och tillika landets näst rikaste man Andrej Babis. Ano har under valet haft ett otydligt partiprogram och sa sig först inte vara intresserade av att sitta i parlamentet men diskuterar nu ett samarbete med det högerpopulistiska Úsvit, skriver Prague Daily Monitor.

Partierna kan därmed få ett stark fäste i parlamentet och utmana Socialdemokraterna som behöver stöd från andra partier för att bilda en majoritetsregering.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons