Lena Mellin: "Bevakningen har varit relevant" | Expo.se

Lena Mellin: "Bevakningen har varit relevant"

Publicerad 2013-10-25 11:46

På onsdagen publicerade Expo Idag kritik mot att flera medier spelat på antiziganistiska myter i sin bevakning kring omhändertagandet av en flicka i Grekland och en flicka på Irland. Aftonbladets tillförordnade ansvarige utgivare slår ifrån sig kritiken som riktats mot hennes tidning.

– Jag har varit väldigt noga i de artiklar som jag själv varit inblandad i. Är det relevant att skriva om att det har att göra med romer då ska vi naturligtvis göra det, annars inte. Det gäller för alla grupper, säger Lena Mellin, tillförordnad ansvarig utgivare på Aftonbladet.

Kritiken som riktats mot delar av mediebevakningen om ”Maria” handlar om att fokus har legat på att hon är blond och att hon omhändertagits i ett romskt läger. Kritik har även framförts mot att fallet i Grekland automatiskt kopplats till ett annat barn som omhändertagits på Irland. Aftonbladet skrev till exempel ”Ny ’Maria’ hittat på Irland”. Flera medier har satt liknande rubriker och ingresser.

”Ytterligare en ung blond flicka har hittats i ett romskt läger, men den här gången på Irland”, skrev Aftonbladet i ingressen till artikeln ”Ny ’Maria’ hittat på Irland” .

Lena Mellin menar att det varit relevant att koppla ihop fallet i Grekland med det på Irland.

– Jo, men det har det för den som anmälde det här på Irland ska ha blivit misstänksam efter att läst om flickan i Grekland.

Tycker du att rubriken ”En ’ny’ Maria” och ingressen där det står ”ytterligare en blond flicka” är relevant?

– Det är för att man ska förstå att det rör sig om den här historien om Maria, säger Mellin.

Hans Caldaras, från Romskt Kulturcentrum och som även suttit i regeringens Delegation för romska frågor menar att mediebevakningen vittnar om ett ”vi och dom tänkande” och att man lyfter fram gamla myter om att romer stjäl barn.

Till Expo Idag sade Hans Caldaras om Aftonbladets bevakning.

”Det är väldigt oansvarigt av Aftonbladet. De gör precis som den skånska polisen. De pekar ut ett helt folk när det handlar om kriminella personer om det är så att ett brott begåtts. Det har inte med etnicitet att göra, men man skildrar detta som att det är något etniskt.”

Lena Mellin menar att Caldaras kritik är alldeles för svepande.

– Jag har full förståelse för Caldaras. Han tillhör en grupp människor i Sverige som varit särbehandlade i 600 år, så när kommer upp en sådan här sak så blir det för honom en påminnelse, och att det fortfarande är så. Det har jag full respekt för. Men det jag ser i din artikel, som är kritik från Caldaras, när det gäller Aftonbladet, är att vi varit väldigt oansvariga. Jag vet inte vad den kritiken går ut på för den är så svepande, så jag vet inte vad jag ska svara på det, säger hon.

Jake Bowers, en romsk journalist har även han kritiserat delar av den internationella mediebevakningen som varit. Han säger till BBC:

”Media har reagerat med chock och förskräckelse över att ett blont barn hittats i ett romskt samhälle. Chocken i media är just att det är ett blont barn som uppfostras i ett fattigt förhållande. Men det är ingen chock och förskräckelse över att miljoner romska barn i Europa lever i ghetton och i djup fattigdom. Det får ingen medial uppmärksamhet alls.”

Bowers säger även att det är vanligt att romska familjer tar hand om fattiga barn.

”Idén att vi kidnappar barn är en väldigt gammal myt. Min farhåga är att romer kommer att drabbas av och få kämpa mot ytterligare en stereotyp mot dem nu”, säger Bowers.

Expo Idag ställer frågan till Lena Mellin om hon sett något problem i att man i Aftonbladets bevakning fokuserat på blondhet och att det är ett romskt läger.

– Att det berättas om en flicka som eventuellt skilts från sina föräldrar, som i alla fall inte bor hos sina biologiska föräldrar är ett mysterium som engagerar många människor, säger Mellin.

Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg är dock kritisk under rubriken ”En farlig myt att romer stjäl barn”, skriver han:

”Medier, inte bara i Europa, har rapporterat om anklagelsen att ”Maria” rövats bort av romer och om hur hon tvingats dansa, utan att till synes reflektera över hur lik berättelsen är legenderna”

Lindberg skriver även:

”Det som händer i rapporteringen om ”Maria” eller ”den blonda ängeln” som hon kallas är farligt. Historiens myter har enorm dragningskraft. På oss alla. Vi måste bli bättre på att känna igen dem”.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons