Migrationsverket nekar till användning av romregister | Expo.se

Migrationsverket nekar till användning av romregister

Publicerad 2013-10-01 18:01

Skånepolisens register över romer kan ha använts av andra än polismyndigheten. Migrationsverket kan ha tagit del av registret. Uppgifterna kommer från kontrollmyndigheten SIN men dementeras av Migrationsverket.

Förra veckan avslöjades polisens register av tusentals romer. I Dagens nyheter framgår det att Migrationsverket kunnat ta del av innehållet i registret. Sigurd Heuman,ordförande för kontrollmyndigheten Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, SIN, säger till Dagens Nyheter att Migrationsverket har vänt sig till kriminalunderrättelsetjänsten, som har registret, för att kunna kontrollera identiteten på personer som söker uppehållstillstånd.

- Så har jag förstått det, att Migrationsverket ringt till polisen och sagt: kan ni kolla den här personen. Men det skulle möjligen kunna vara gränspolisen. Jag är inte helt säker där, säger Sigurd Heuman.

Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson avvisar att myndigheten har använt sig av registret när Expo Idag frågar honom i vilken omfattning registrets har använts.

- Den omfattningen är lika med noll. Jag blev förvånad av nyheten. Det är ett felaktigt påstående. Migrationsverket har ingen nytta av ett sådant register.
Han tillägger att myndigheten visserligen har löpande kontakt med polisen men inte för liknande identitetskontroll.

- Registret är om jag har förstått det rätt över folk som redan har uppehållstillstånd. Migrationsverket har inget behov av ett sådant register. De personer som vänder sig till oss har ju inte uppehållstillstånd, säger han till Expo Idag.

Under dagen har Sigurd Heuman sagt att han inte vet om Migrationsverket använt sig av polisens register. Han poängterar dock att polisen själva uppgett att registret kunnat användas till flera olika saker. SIN utreder nu vad registret haft för ändamål.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons