Nazist utreds för antisemitisk t-shirt

Publicerad 2013-10-18 10:21

Justitiekanslern har inlett en förundersökning gällande hets mot folkgrupp. Nu utreds en ledande aktivist i nazistiska Svenska motståndsrörelsen som bar en t-shirt med en antisemitisk nidbild på.

Det är en tröja som den 33-årige aktivisten haft på sig med ett tryck som föreställer en person med mörkt hår, mörka kläder, stor näsa och en bunt sedlar i handen och ett förbudstecken draget över bilden som utreds. Justitiekanslern och anmälaren bedömer att trycket utgör en nidbild av judar.

”Bilden på den aktuella t-shirten uttrycker missaktning för judar och innefattar därför enligt Justitiekanslerns bedömning hets mot folkgrupp. Förundersökning ska därför inledas.”, skriver JK i sitt beslut.

Den 33-årige nazisten har en ledande ställning i Svenska motståndsrörelsen och är dömd för en rad brott. Några av de brott han fällts för är grov misshandel, hemfridsbrott, grovt vapenbrott, olaga hot, hot mot tjänsteman, hets mot folkgrupp, ofredande och narkotikabrott.

Vill du se läsa fler texter som den här?
Stöd vårt arbete genom att swisha
valfritt belopp till 123 2710 259.
Tillsammans utmanar vi rasismen!

Expo bjuder på frukost

Under våren 2020 arrangerar vi en serie frukostsamtal tillsammans med Bio Rio. Första tillfället är 20 februari, och ämnet är ”Hur skapas en radikalislamist?”. Mer information och anmälan hittar du här