Nazister protesterade på Atens gator

Publicerad 2013-10-28 09:38

Över 2000 anhängare till nazistpartiet Gyllene gryning demonstrerade på lördagsnatten utanför partiets kontor i Aten i Grekland. En massiv polisinsats lyckades hålla demonstranterna från motdemonstranter.

”Politikerna är banditer och förrädare, Gyllene gryning kommer att vinna”, ropade nazister som viftade med den grekiska flaggan istället för den hakkorsliknande partiflaggan som de vanligtvis visar upp, rapporterar Financial Times.

Nazisterna protesterade mot den pågående utredningen mot Gyllene gryning och att dess partiledare Nikos Mihaloliakos tillsammans med flera i Gyllene grynings ledning häktats. Totalt är sex av partiets parlamentsledamöter misstänkta för brott. De misstänks bland annat för att delaktighet i en kriminell organisation.

Gyllene grynings talesperson, parlamentsledamoten Ilias Kasidiaris som själv är en av de åtalade krävde vid demonstrationen att hans partikamrater släpps från häktet.

Det grekiska parlamentet har nyligen beslutat att frysa allt statligt ekonomiskt stöd till Gyllene gryning. Samtidigt pågår utredningar gällande flera våldsamma attacker mot immigranter som kan kopplas till partiet,även delaktighet i olaglig beskyddarverksamhet och vapensmuggling utreds.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här