Nazister protesterade på Atens gator | Expo.se

Nazister protesterade på Atens gator

Publicerad 2013-10-28 09:38

Över 2000 anhängare till nazistpartiet Gyllene gryning demonstrerade på lördagsnatten utanför partiets kontor i Aten i Grekland. En massiv polisinsats lyckades hålla demonstranterna från motdemonstranter.

”Politikerna är banditer och förrädare, Gyllene gryning kommer att vinna”, ropade nazister som viftade med den grekiska flaggan istället för den hakkorsliknande partiflaggan som de vanligtvis visar upp, rapporterar Financial Times.

Nazisterna protesterade mot den pågående utredningen mot Gyllene gryning och att dess partiledare Nikos Mihaloliakos tillsammans med flera i Gyllene grynings ledning häktats. Totalt är sex av partiets parlamentsledamöter misstänkta för brott. De misstänks bland annat för att delaktighet i en kriminell organisation.

Gyllene grynings talesperson, parlamentsledamoten Ilias Kasidiaris som själv är en av de åtalade krävde vid demonstrationen att hans partikamrater släpps från häktet.

Det grekiska parlamentet har nyligen beslutat att frysa allt statligt ekonomiskt stöd till Gyllene gryning. Samtidigt pågår utredningar gällande flera våldsamma attacker mot immigranter som kan kopplas till partiet,även delaktighet i olaglig beskyddarverksamhet och vapensmuggling utreds.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons