Nya Tider beviljas miljoner i presstöd

Publicerad 2013-10-02 16:25

Den högerextrema tidningen Nya Tider har beviljats presstöd på nära 1,7 miljoner kronor för 2013. Tidningen får även retroaktivt stöd för de sista månaderna under 2012. Presstödsnämnden har även fattat sitt slutgiltiga beslut att bevilja Nationell Idag presstöd.

Annons

Annons

På onsdagen offentliggjorde presstödsnämnden sitt beslut att bevilja Nya Tider presstöd på 1 679 000 kronor för perioden januari till december 2013. Tidningen får även retroaktivt stöd på 209 875 kronor för 20 november till 31 december 2012.

Nya Tider drivs av den tidigare redaktionen i Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag. De startade tidningen efter en utdragen internkonflikt i Nationell Idag. Bland annat anklagade Nationaldemokraternas partiledare, Marc Abramsson, den dåvarande chefredaktören för Nationell Idag, Vávra Suk, för förskingring. Suk är nu chefredaktör för Nya Tider.

Presstödsnämnden har också fattat ett slutgiltigt beslut att Nationell Idag har haft rätt till ett presstöd på nästan 1,7 miljoner kronor för 2013. Bland skribenterna på Nationell idag återkommer den uteslutna sverigedemokraten Mattias From som slängdes ut ur partiet med motiveringen att han ” ger stöd åt antisemitiska och konspiratoriska idéer”. From hade skrivit på sin blogg att ”SDU-ledningen hamnat i en konflikt med sionisterna inom moderpartiet”. Han hävdade även att partiet tagit parti för Israel och bortsett från den ”nationalistiska grundprincipen om alla folks rätt till ett eget land”.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.