SD-krav: "Svär trohet till kungen och nationen" | Expo.se

SD-krav: "Svär trohet till kungen och nationen"

Publicerad 2013-10-15 17:11

I en motion från den tidigare partiledaren Mikael Jansson (SD) krävs att man ska svära trohet till kungen, staten och nationen för att bli svensk medborgare. (Foto Expo)

I riksdagen har sverigedemokrater den senaste tiden lagt flera motioner som rör det svenska medborgarskapet. För att bli svensk medborgare ska man ”bedömas bli en tillgång för Sverige” och svära trohet till kungen. Det framgår i en motion. Samtidigt går flera förslag ut på att utländska medborgares rättigheter ska inskränkas.

– Förslagen skulle innebära en kraftfull förändring av medborgarlagstiftningen. Det är förändringar av grundlagen och rösträtten som de med permanent uppehållstillstånd har haft i 40 års tid, säger statsvetaren Anders Sannerstedt som är docent och valexpert vid Lunds universitet.

I förslaget ”Medborgarskapets betydelse” som lagts av riksdagsledamöterna Mikael Jansson och David Lång framställs en rad krav och åtstramningar gällande svenskt medborgarskap. I motiveringen framgår att den sökande ska ”bedömas bli en tillgång för Sverige” för att få svenskt medborgarskap. Den sökande ska dessutom ha godkänts i tester om svensk kultur, historia och svenska språket och svära trohet och lojalitet till kungen, staten och nationen för att bli medborgare. Detta medborgarskap riskerar man även att bli av med:

”Om den nya medborgaren på något sätt bryter mot denna ed, eller på annat sätt visar sig vara skadlig för Sverige genom terrorbrott, annan grov brottslighet eller bedöms ha starkare lojaliteter mot främmande makt än till Sverige ska medborgarskapet kunna fråntagas denne.”

– Det där går inte. Regeringsformen säger att man inte kan berövas sitt medborgarskap. Det finns en klar risk för att man skulle göra människor statslösa. Detta kan inte realiseras. Jag kan inte se detta som något genomtänkt förslag, säger Sannerstedt.

För att få rätt att kandidera till riksdagsval eller bli statsråd ska man ha varit medborgare i minst tio år, enligt motionen.

Rättigheterna för de som är utländska medborgare ska också inskränkas. Överbefälhavaren måste ha innehaft ett livslångt svenskt medborgarskap. Rösträtten i kommun- och landstingsvalen ska också tas bort.

”Med en fortsatt massinvandring kommer så småningom hela kommuner få en befolkning som till övervägande del utgörs av invandrare, vilka till stor del kommer att vara utländska medborgare, utan känsla för svenskt samhällsliv, svensk kultur och svenska traditioner.”, skriver David Lång och Mikael Jansson i sin motion.

– Det är helt klart och det är ingen tvekan om att det är ett förslag med udden riktad mot invandrare, säger Sannerstedt.

Lång och Jansson är inte ensamma om att vilja ändra i svensk grundlag. Kent Ekeroth och Thoralf Alfsson vill också kunna återkalla medborgarskap som ”förvärvats genom oriktiga eller ofullständiga uppgifter eller genom annat otillbörligt förfarande.”

Kent Ekeroth och Carina Herrstedt har liksom Jansson och Lång lagt motioner om att de som inte är svenska medborgare ska förlora sin rösträtt. Förslagen skulle innebära att kommuninvånare som inte är svenska medborgare skulle förlora inflytande i sin kommun. Dessutom skulle personer förlora sin rätt att rösta i EU-valet, även om de är medborgare i ett EU-land.

Anders Sannerstedt säger att han inte tror att ens Sverigedemokraterna själva tror att deras förslag kan gå igenom.

– Det som Sverigedemokraterna nu gör är att rikta sig till de redan övertygade eller nästan övertygade väljarna. Alla som röstar på partiet är kritiska till invandring. Det brukar vara så i valkampanjer att partierna i god tid lägger förslag som ska göra partiet populärt bland de egna väljarna.

Carina Herrstedt vill inte uttala sig om sina motioner.

– Det jag kan säga är att jag står bakom dem.

Kent Ekeroth och David Lång har även de avböjt att kommentera. Expo Idag har förgäves sökt Mikael Jansson.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons