Svensk slavhandel uppmärksammas | Expo.se

Svensk slavhandel uppmärksammas

Publicerad 2013-10-09 10:36

En ny avhandling som avslöjar Sveriges nedtystade roll i slavhandeln har nyligen publicerats. Samtidigt fortsätter afrofobiska hatbrott att öka. Den svenska självbilden ifrågasätts och Malmöpolitikern Hanna Thomé efterfrågar ett större arbete mot afrofobi. Idag uppmärksamnas årsdagen av slaveriets avskaffande i Sverige.

Slavhandeln har sedan länge förbjudits och kolonialländerna har erkänt sitt misstag och försökt rentvå sig. Sverige har dock varit frånvarande bland de skyldiga på skampålen. Sveriges roll i den transatlantiska slavhandeln har suddats bort, nästintill så att den har blivit icke-existerande.

Men även Sverige köpte och sålde slavar. Ön Saint Barthélemy på karibiska havet var en svensk koloni mellan 1784-1878. Huvudstaden döptes till Gustavia, efter Gustav III som regerade då. Gustavia var runt 1800-talet lika stort som dagens Uppsala, Sveriges femte största stad. Fredrik Thomasson, fil. dr och forskare vid Historiska institutionen på Uppsala universitet, har genom domstolsprotokoll forskat i hur Sverige behandlade slavarna.

- Jag tror att Sverige ofta tenderar att ha en ganska självgod självbild. Sverige har lite grann sett sig som ett världsmedvetande, och då har man tenderat att glömma bort vad som har hänt i den egna historien. Det finns antagligen ett skäl till varför ingen har studerat det här förut och det kanske inte bara beror på att arkivet befinner sig i Frankrike, utan det har inte funnits med i den här självbilden, säger Thomasson till SVT.

I Västindien betedde sig Sverige precis som andra kolonialmakter enligt Thomasson. Huvudstaden Gustavia är byggd på slavarbete och svenskarna hade även stora planer för den lilla ön. Den skulle bli en frihamn för slavhandel och ett aktiebolag startades.

Den 9 oktober 1847 avskaffades det svenska slaveriet officiellt men afrofobisk rasism fortsätter än. Enligt Brå:s statistik från 2012 har afrofobiska hatbrott ökat med 17 procent sedan föregående år. Idag, den 9 oktober, hålls minnesdagen för avskaffandet av slavhandeln.

- Jag tror att det är väldigt viktigt att uppmärksamma lagen och afrofobin. Det är viktigt att vi lär oss av historien och vårt koloniala arv, säger Hanna Thomé, kommunalråd i Malmö med ansvar för stadens arbete mot diskriminering och som arrangerar minnesdagen i Malmö till Expo Idag.

Frankrike, som i slutet av 1800-talet, köpte tillbaka kolonin från Sverige instiftade förra året en minnesdag för avskaffandet av slaveriet på Saint Barthelémy. Den svenska riksdagen har flera gånger röstat ner förslag på en liknande minnesdag.

Thomé hoppas ändå att dagen blir en påminnelse om de problem som kvarstår, även om slavhandeln inte längre existerar. Hon tycker att afrofobi måste motarbetas.

- Vi vill uppmärksamma Sveriges hemska historia och konsekvenserna idag och hur man kan arbeta med det. Det handlar också om att involvera människor som drabbas av afrofobi. Frågan behöver lyftas upp på dagsordningen, säger hon.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons