Utesluts för nazihälsning i riksdagssalen

Publicerad 2013-10-04 09:04

Sannfinländarnas riksdagsledamot James Hirvisaari utesluts ur partiet. Det efter att han förra veckan bjöd in en gäst till riksdagen som fotograferades när han gjorde en nazihälsning.

Enligt att uttalande från partiledaren Timo Soini så motiveras uteslutningen med att Hirvisaari motarbetar partiets intressen.

Det var förra veckan som Hirvisaari bjöd in Seppo Lehto att gästa riksdagen. I anslutning till besöket lät sig Lehto fotograferas när han på riksdagsläktaren gjorde en så kallad Hitlerhälsning. Bilden publicerades senare på en blogg.

– Min vän, folkkonstnären Seppo Lehto är en superhumorist och inte någon trångsynt nazi. Hans besök i riksdagen var synnerligen aktuellt då förra tisdagens plenum handlade om yttrandefrihet och strafflagen, och jag behandlade just justitiemordet på Lehto i mitt inlägg, sade Hirvisaari till Hufvudstadsbladet.

Seppo Letho, som tidigare dömts för grov ärekränkning, hets mot folkgrupp och brott mot trosfriden, beskriver sig själv som ”islam- och invandringskritiker”.

Händelsen har lett till debatt i Finland och många menar att beslutet att utesluta Hirvisaari kommer för sent. Hirvisaari är även vid tidigare klavertramp hävdat att det rör sig om ett skämt. 2011 dömdes han för hets mot folkgrupp.

Statsvetare och många ledarskribenter tolkar uteslutningen av James Hirvisaari som att Sannfinländarna offrar honom för att göra sig möjliga för framtida regeringssamarbeten.

Vill du se läsa fler texter som den här?
Stöd vårt arbete genom att swisha
valfritt belopp till 123 2710 259.
Tillsammans utmanar vi rasismen!

Expo bjuder på frukost

Under våren 2020 arrangerar vi en serie frukostsamtal tillsammans med Bio Rio. Första tillfället är 20 februari, och ämnet är ”Hur skapas en radikalislamist?”. Mer information och anmälan hittar du här