HBT- aktivister hotade i Serbien | Expo.se

HBT- aktivister hotade i Serbien

Publicerad 2013-11-01 11:07

Ett hakkors sprayat på den vita väggen. Nedan har någon dragit ett streck över två manssymboler. De har även hängt upp en bild på en HBT- aktivist som ligger på marken och blir slagen av tre män. Kameran fångade precis ögonblicket när en av männen är uppe i luften, beredd att landa på den liggande aktivisten. Det är Boban Strojanovics dörr bilden är upphängd på. Budskapet är tydligt.

Boban Strojanovic är koordinator i HBT- organisationen Queeria Center som han grundade 2005 för att främja ”icke-våld och jämställdhet”. Han har för sitt arbete fått genomstå flera hot.

”Vi vet var du bor, vi vet var du sover”, står det på en vit lapp under bilden. Signerad Combat 18, ett välkänt paneuropeisk nynazistiskt nätverk med fäste i balkanländerna.

På Civil Rights Defenders i västra balkan ser man ett ökat hot mot HBT- personer- och aktivister. Organisationen menar att serbiska myndigheter undergräver våldet mot HBT- sympatisörer.

- Extrema grupper känner sig berättigade och stödda av de serbiska myndigheterna. Detta leder landet i en farlig riktning där allas frihet och säkerhet, integritet och yttrandefrihet hotas, säger Goran Miletic, programansvarig på Civil Rights Defenders i västra balkan.

Sexuell kontakt mellan personer av samma kön är lagligt sedan 1994 men samkönade par erkänns inte i lagen. Sedan 2006 finns dessutom inskrivet i grundlagen ett uttryckligt förbud mot ett rättsligt erkännande av samkönade par.

Varje försök för att öka HBT- rättigheter har motarbetats av religiösa grupper, nationalister och myndigheterna. Prideparaden stoppades 2009, 2011, 2012 och 2013 med hänvisningar till säkerheten.

- Säkerheten är viktigast, sa premiärministern Ivica Dačić när 2013 prideparad ställdes in.

- Myndigheterna gick ut med att de var tvungna att ställa in paraderna på grund av motdemonstranters förberedelse för våld. Sedan dess har våldet mot HBT-aktivister ökat, men polisen har inte gripit någon för de våldaktioner som skett mot HBT-aktivister, säger Goran till Expo Idag.

Fotot på Strojanovics dörr visar bara en av de många aktivisterna som har misshandlats eller trakasserats för sitt arbete med HBT- rättigheter. Det är inte heller första gången Strojanovics hem vandaliseras med homofobiskt och nationalistiskt klotter. Det finns även ett videospel med honom som måltavla. Strojanovic har attackerats flera gånger. Mest brutalt var kanske 2004 i Belgrads stadskärna då polisen stod bredvid och tittade på. På Civil Right Defenders hoppas man att hotet mot Strojanovic blir en vändpunkt.

- Diskrimineringen mot HBT- personer är väldigt synlig men de flesta är rädda för att anmäla det. Hatbrotten kan i vissa fall vara extremt brutala. Ta fallet 2012 när en homosexuell man attackerades med en hammare på väg till en gayklubb. Det finns få domar kopplade till HBT- fall och det straff gärningsmännen får är så milda att de skickar en bild till samhället att det här är ok, säger Goran Miletic.

Ingen har heller gripits för hotet mot Boban Strojanovic.

- Självklart inte. Vi förväntar inte oss heller att det kommer att ske inom närmaste framtiden. Han fick ett löfte om att de skulle lösa fallet men ingenting har skett än så länge, säger Goran Miletic.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons