Hedrade Kristallnattens offer – Kallades "judesvin"

Publicerad 2013-11-13 12:59

Simon Wallengren, ordförande för Kulturgruppen för resande folket på konstitutionsutskotts utfrågning om polisens register över romer. I lördags utsattes han för ett hatbrott efter att deltagit i en minnesmanifestation för Kristallnattens offer. (Foto: Expo)

En talare vid en minnesmanifestation i Göteborg till minnet av Kristallnattens offer utsattes för ett antisemitiskt hatbrott när han skulle ta sig hem. Det var Simon Wallengren, ordförande för Kulturgruppen för resandefolket som blev angripen.

– Efter manifestationen skildes jag och de andra deltagarna åt. När jag gick mot tåget stoppades jag av ett gäng på cirka sex personer, en av dem knuffade mig med sin axel. De frågade om jag var jude och en annan fotade mig och kallade mig för judesvin. De kallade mig även andra glåpord.

Den 9 november hölls en manifestation arrangerad av Novemberkommittén i Göteborg för att uppmärksamma Novemberpogromen 1938 i Tyskland då judiska butiker vandaliserades, synagogor brändes och hundratals judar mördades. 20 000 – 30 000 judar greps och fördes till koncentrationsläger.

För Simon Wallengren slutade manifestationen i att han själv utsattes för ett antisemitiskt hatbrott.

– Jag ser ingen annan förklaring till attacken än att jag deltog vid manifestationen. Hatbrott är allvarliga i själv, det är ett hot mot många minoritetsgrupper i Sverige. Jag vill ändå påstå att det är extra farligt när det händer i sådana här sammanhang för då kan det försvaga vår politiska situation om människor blir rädda, säger han.

Angreppet mot Simon Wallengren har påverkat hur han kommer att förhålla sig nästa gång han deltar i olika former av manifestationer.

– Jag är orolig för andra engagemang i till exempel min egen förening eller andra sådana här manifestationer. Jag kommer att hålla mer koll på vänner och andra deltagare vid nästa tillfälle.

Känner du ett hot mot sådana här manifestationer i Sverige?

– Absolut, utan tvekan. Sådant får inte hända på manifestationer där man är väldigt synlig. När det gäller sådana här tillfällen behövs bra polisbevakning. När det gäller hatbrotten i sig krävs det ett komplext arbete på olika nivåer för att förbättra människors attityder mot etniska, sexuella och religiösa minoritetsgrupper.

Simon Wallengrens egen förening har tidigare drabbats av framförallt näthat. Men han säger att känner till att romska grupper utsatts för hot när de anordnat utåtriktade aktiviteter.

I oktober ställde Romani kulturförening i Borås in en manifestation mot Skånepolisens registrering av romer efter att föreningen tagit emot en mängd hotfulla brev.

Hatbrottet mot Simon Wallengren är polisanmält.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.