Nazistallierad ledare hyllas i Ungern | Expo.se

Nazistallierad ledare hyllas i Ungern

Publicerad 2013-11-04 13:44

I söndags hölls en ceremoni i Budapest där en staty på en ungersk nazistallierad statschef avtäcktes. Statyn, en av många hyllningar mot ledaren har mötts av hård kritik men välkomnas av högerextrema grupper

Nära 1000 motdemonstranter skrek ”nazi mobb” bakom polisens avspärrningslinje. Motdemonstranterna bar gula Davidsstjärnor och demonstrerade mot att ännu en staty av den nazistallierade statsledaren Miklos Horthy skulle resas upp.

”Länge leve Horthy” skrek hans sympatisörer. Hos det högerextrema partiet Jobbik hyllar man Horthy och partiet var också en av arrangörerna bakom ceremonin.

Budapests borgmästare och regeringspartiet Fidesz gruppledare i parlamentet, Antal Rogan, varnade för att avtäckningen av statyn skulle kunna skada Ungerns rykte.

”Som borgmästare ser jag avtäckningen av statyn som en politisk provokation och jag fördömer det. Den här provokativa agerandet kommer helt uppenbart att ge Västeuropas vänsterpress en ursäkt att gapa om antisemitism och utmåla Ungern på ett ondsint sätt,” skrev han i ett uttalande.

En 22-årig motdemonstrant kallade ceremonin för en skam.

”Det är skandalöst att dagens nyfascister avtäcker en staty av Horthy som är ansvarig för nazist styret och Förintelsen i Ungern.”, säger han till Reuters.

”Det är orättvist och historiskt fel att kalla Horthy för en krigsförbrytare”, sa Jobbiks representant Lorant Hegedus vid avtäckningsceremonin som hölls i en kyrka i Budapest. ”Han behandlades inte som en krigsförbrytare i Nürnberg, så varför behandla honom som en nu?”, fortsatte han.

Horthy vittnade under Nünbergrättegångarna, men undgick själv åtal. Han dog i exil i Portugal 1957. Horty styrde Ungern mellan 1920- 1944. Han behöll fortfarande makten vid Tysklands ockupation 1944. Under Horthys ledning deporterades 437 000 judar under två månader. Totalt dödades mellan 500 000 och 600 000 ungerska judar under den här perioden. 

Vår tids ”största ungerska statsman” sa Jobbiks utrikespolitiske talesman Marton Gyongyosi efter att den bronsfärgade statyn avtäckts. Gyongyosi orsakade ramaskri när han förra året hävdade att det borde inrättas listor på judiska tjänstemän och parlamentariker eftersom de ”utgör en säkerhetsrisk”. Gyongyosi tog senare tillbaka uttalandet och påstod att det hela var ett missförstånd.

Jobbik valdes in i det ungerska parlamentet 2010 och blev med sina 17 procent det tredje största partiet. Partiet har flera gånger uppmärksammat Horthy och till och med lyckats få en park uppkallad efter honom. De senaste åren har närmast en kult skapats kring Horthy. Många statyer har redan rests upp och gatunamn döpts om för att hedra statschefen. Dessutom har antisemitism såväl som hat mot andra minoriteter fått ett starkare fäste i landet.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons