Oro för ökade spänningar efter mord på nazister | Expo.se

Oro för ökade spänningar efter mord på nazister

Publicerad 2013-11-04 10:53

Polisen har identifierat tolv kulor från ett halvautomatiskt vapen som användes natten till lördagen för att döda två anhängare till Gyllene gryning och skada ytterligare en person. Ingen har gripits för dådet och många fruktar att spänningarna kommer att öka i Grekland efter attentatet.

Natten till lördagen öppnade två män som färdades på motorcykel eld mot aktivister utanför det grekiska nazist partiet Gyllene grynings kontor i norra Aten.

Två personer dödades och en skadades allvarligt vid dådet. Polisen har förhoppningar att den man som skottskadades ska kunna hjälpa till att identifiera gärningsmännen.

Samtidigt har man säkrat bevis i form av kulor och en motorcykel, som kan vara den som användes vid attentatet, rapporterar Ekathimerini.com.

Ingen har tagit på sig helgens attack mot Gyllene gryning. Men många spekulerar i om det rör sig om en hämndaktion efter att den antifascistiska sångaren Pavlos Fyssas dödats. En medlem i Gyllene gryning har tagit på sig mordet.

Antiterroristpolisens riktar sina misstankar mot en grekisk anarkist grupp, som tidigare tagit på sig morden på två poliser och en journalist.

Trots att helgens attentatet fördömts från politiker från olika politiska läger finns det farhågor om att spänningarna i landet ska öka. Det finns också en oro för att Gyllene gryning kan få ökat stöd.

Föräldrar till helgens offer manar dock till lugn.

”Jag vill sända ett budskap, speciellt till våra ungdomar som genomlider väldigt svåra tider att inte skapa extremism. Blodutgjutelse är inte den rätta vägen. Var är det vi bor? I en djungel?, säger modern till den skottskadade mannen, rapporterar The Guardian.

Föräldrarna till 26-årige Giorgos Fountoulis som dödades vid attentatet vädjar om att inga politiker ska besöka sonens begravning som är planerad att hållas under måndagen. Föräldrarna skriver i ett uttalande att de inte ”Vill se mer blod efter att deras sons blod flutit på asfalten”.

Gyllene gryning har hållit en minnesceremoni utanför kontoret där morden skedde. Partiets talesperson Ilias Kassidiaris kallade offrens ”själar för ett vägledande ljus för hela landet”.

En av Gyllene grynings parlamentsledamöter, Eleni Zaroulia lägger skulden för dådet på regeringen och kopplar det till den senaste tidens tillslag mot hennes parti och fängslandet av partiledaren Nikos Michaloliakos. Michaloliakos sitter häktad misstänkt för bland annat för att leda en kriminell organisation. Zaroulia menar att ministern med ansvar för lag och ordning, Nikos Dendias, är den ”moraliska anstiftaren” till morden och kräver hans avgång, rapporterar ABC.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons