SD har fortsatta problem att fylla kommunala stolar | Expo.se

SD har fortsatta problem att fylla kommunala stolar

Publicerad 2013-11-22 09:54

På fredagen inleds Sverigedemokraternas partikongress. Ett år innan valet sliter dock partiet med att hitta kandidater till kommunerna, samtidigt som de redan förlorat kontrollen över drygt 20 procent av sina mandat (Foto: Expo)

Idag inleds Sverigedemokraternas landsdagar. Sedan partiets inträde i riksdagen har det kantats av uteslutningar och avhopp. Partiet har förlorat kontrollen över drygt 20 procent av sina mandat. Samtidigt har det svårt att hitta nya kandidater till nästa års val.

I Expos granskning i juni hade partiet 54 tomma stolar och 60 politiska vildar. Den siffran har sedan dess ökat till 59 tomma stolar och flera politiska vildar, bland annat Martin Leman i Svenjunga och Gerhard Carlsson i Östersund. Siffrorna gällande tomma stolar och politiska vildar återspeglar inte antalet faktiska avhopp, utan endast antalet mandat som partiet inte längre kontrollerar. Sverigedemokrater som hoppat av men som ersatts av en annan sverigedemokrat ingår alltså inte.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson lovade inför valet 2010 att partiet inte skulle sakna några representanter ute i kommunerna. Men problemet att hitta kandidater fortsätter. Nu letar partiet febrilt efter kandidater till nästa års val. Företrädare för partiet har återigen utåt försäkrat att Sverigedemokraterna inte kommer att få samma problem nästa år. Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen sade till exempel förra året till Expo Idag att Sverigedemokraterna har betydligt bättre förutsättningar att fylla sina listor vid nästa val.

Interna diskussioner inom Sverigedemokraterna som Expo Idag tagit del av visar dock att partiet har svårt att hitta personer som vill kandidera på olika håll i landet. Det trots att partiet sedan valet har fått fler medlemmar. Speciellt utsatta är kommuner som kantats av interna bråk och uteslutningar. I flera kommunföreningar som Expo Idag varit i kontakt med framförs även kritik mot Sverigedemokraternas organisation och bristen på stöd. I några kommuner som till exempel Borås och Haninge, samt i distriktet Dalarna/Västmanland, har konflikter om partiets ekonomi lett till avhopp och uteslutningar.

Men det finns också röster i partiet som offentligt uttrycker sin oro. Riksdagsledamoten Carina Herrstedt sa till Aftonbladet förra månaden att hon ofta hör partikamrater som oroar sig för att partiet ska få ökat stöd nästa mandatperiod eftersom kommunerna då kan ”dräneras på kompetent folk” som skickas till riksdagen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons