Stödpublicerade SD-kritik - utsätts för nätattacker | Expo.se

Stödpublicerade SD-kritik - utsätts för nätattacker

Publicerad 2013-11-12 16:52

Efter att den antirasistiska sajten Inte rasist men publicerat en artikel där Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söders felaktiga påståenden i SVT Debatt belystes utsattes sajten för överbelastningsattacker. Nu har även opinionssajten Politism som återpublicerat inlägget drabbats av nätattacker.

– Vi är utsatta för attacker och det är helt klart kopplat till att vi publicerade samma inlägg som Inte rasist men gjorde. Vi publicerade det eftersom deras sida attackerats och sajten tillfälligt fick stängas ned. Vi tänkte att det inte ska stoppa folk från att få läsa om de här felaktiga påståendena från Björn Söder. Nästan omgående efter det utsattes vi för någon form av attack, säger Eric Rosén, chefredaktör på Politism.

Expo Idag rapporterade på måndagen att den antirasistiska sajten Inte rasist men varit nedstängd sedan i fredags på grund av överbelastningsattacker. Sajten kopplar angreppen till den artikel de publicerade om att partisekreterare Björn Söder i SVT Debatt bland annat förnekat formuleringar i sitt eget principprogram. I skrivande stund är Inte rasist men fortfarande utsatta för nätattacker och har till och från kopplats ned.

Politism publicerade under dagen inlägget av Inte rasist men som ledde till nätattackerna. Kort därefter drabbades de själva. Eric Rosén säger att han inte tror att Sverigedemokraterna ligger bakom attacken, men menar ändå att partiet bör agera.

– När man kritiserar Sverigedemokraterna kommer någon form av digital vedergällning ofta som en konsekvens. Det har man även sett med enskilda som hängts ut på Avpixlat efter att de kritiserat Sverigedemokraterna, säger Rosén.

Har Sverigedemokraterna något ansvar i det här?

– Jag tycker inte att de har ett ansvar för vad enskilda personer gör, men jag tycker att de har ett stort ansvar för sin relation till de här obehagliga sajterna där man driver på det här hatet och hetsen. Det finns styrkt att Sverigedemokraterna både ekonomiskt och redaktionellt har ett nära samarbete med Avpixlat, säger Rosén.

Erik Rosén uppger att Sverigedemokraternas pressekreterare Linus Bylund och Martin Kinnunen tagit avstånd från alla former av nätattacker. Eric Rosén menar dock att grundproblemet är att partiet ägnar sig åt att understödja en opinionsbildning som är hatfull.

Den rasistiska sajten Exponerat, som flera gånger hängt ut personer som varit kritiska mot Sverigedemokraterna, och som påstår sig vara emot censur har publicerat ett raljerande inlägg om nätattackerna mot Inte rasist men.

”Men nu när deras egen sida attackeras och pekar ut SD som boven, då är man tyst. Vilka hycklande kycklingar. Vilken tur att den sajten snart försvinner från etern.”, skriver sajten.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons